Onze campagnes

Wat doet Crohn & Colitis NL om aandacht voor IBD te vragen en de kwaliteit van leven van mensen met IBD te verhogen?

Wereld IBD-dag

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag. Elk jaar wordt wereldwijd op 19 mei campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Dit doen wij op verschillende manieren:

Gebouwen paars verlicht

Eén van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld, in de avond en nacht van 19 op 20 mei. Ook in Nederland kleuren elk jaar diverse gebouwen paars zoals het Evoluon in Eindhoven en diverse ziekenhuizen verspreid over het land.

Aandacht op social media

Op 19 mei vragen we de hele dag op social media aandacht voor IBD met de hashtag #wereldIBDdag. We delen en liken die dag quotes en foto’s van mensen met IBD onder deze hashtags.

Doe jij ook mee op 19 mei? Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

Thema’s Wereld IBD-dag

Elke IBD-dag heeft een eigen thema. Crohn & Colitis NL doet onderzoek onder onze achterban over dit thema, en publiceert de resultaten op Wereld IBD-dag.

Werk en IBD, in de Week van de Toegankelijkheid

In de Week van de Toegankelijkheid, de eerste week van oktober, zet Crohn & Colitis NL elk jaar werken en IBD in de spotlight. Dit doen we op verschillende manieren.

Mijn baas is paars

werknemers met IBD overhandigen in het hele land de Mijn baas is paars trofee aan hun baas. Zij zijn blij dat hun baas rekening houdt met hun ziekte. Mensen met IBD lopen vaak tegen belemmeringen aan als zij willen werken. Denk aan vermoeidheid – 40% heeft met ernstige vermoeidheid te maken – stress, pijn en concentratieproblemen. Met relatief eenvoudige aanpassingen maken veel bazen het makkelijker voor hun collega met IBD. Denk aan flexibele werktijden, meer rustmomenten, thuiswerken, een toilet in de buurt van de werkplek en belangrijkste: in gesprek blijven met elkaar.

 

On tour met supertrofee

Met een Mijn baas is paars trofee van 1,5 meter hoog verrast directeur Menne Scherpenzeel diverse bazen die diezelfde dag een kleinere  versie van de trofee krijgen van hun werknemer. Met de supertrofee wil Crohn & Colitis NL een aantal bazen extra in het zonnetje zetten.

 

Nieuw informatiemateriaal

Crohn & Colitis NL ontwikkelde nieuw informatiemateriaal over werk en IBD. De voorzitter en secretaris van de Commissie IBD van de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm-, Leverartsen – prof. dr. Gerard Dijkstra en dr. Rachel West – kregen een speciale folder met gespreksonderwerpen voor in de spreekkamer over werk en IBD, overhandigd van Menne Scherpenzeel. Daarnaast lanceert Crohn & Colitis NL een nieuwe brochure met tips, wet- en regelgeving rondom werk en IBD en een leaflet ‘Werk en IBD: door in gesprek te gaan kan het nog beter’.

Toiletalliantie, Iedere WC Telt!

Crohn & Colitis NL maakt zich samen met de Toiletalliantie, Iedere WC Telt (www.iederewctelt.nl) onder aanvoering van de Maag Lever Darm Stichting, sterk voor meer toegankelijke openbare toiletten. De Toiletalliantie roept gemeenten op om het voldoende toegankelijke toiletten op te nemen in hun gemeentebeleid. Momenteel heeft tweederde van de gemeenten nog geen toiletbeleid.

HogeNood app

Via de app HogeNood vind je bijna 10.000 openbare en opengestelde toiletten. Bij een groot aantal vestigingen van o.a. Albert Heijn, Jumbo en Plus kun je ook naar de wc.