Alternatieve behandeling

Naast de behandeling met medicijnen, zoeken veel mensen met IBD naar alternatieve behandelingen om minder last van hun ziekte te hebben.

 

Alternatieve behandeling

Er zijn veel verschillende alternatieve behandelingen waar mensen met IBD gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, mindfulness, osteopathie of hypnotherapie. Mensen zijn vaak heel gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.

Positief effect?

Het is altijd lastig te beoordelen of de alternatieve of complementaire (aanvullende) therapie zelf voor een positief effect zorgt of dat het (volgens critici) om een zogenaamd placebo-effect gaat. Zorgverleners zijn soms nog terughoudend over alternatieve behandelingen. Ook omdat er weinig tot geen onderzoeksgegevens bekend zijn die de werking aantonen en het vaak gaat om individuele ervaringen. Wel wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar bepaalde alternatieve behandelingen, en blijken deze methoden voor een vermindering van de klachten bij IBD te kunnen zorgen.

Wel blijft het altijd de vraag of de alternatieve behandeling een tijdelijk of eenmalig succes is of dat het blijvend resultaat geeft. Het gaat bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ook immers om een chronische aandoening met pieken en dalen.

Onderzoek alternatieve methoden

  • Kan mindfulness stress en vermoeidheid bij IBD’ers verminderen en de slaap verbeteren? Het MindIBD-onderzoek van het Radboudumc onderzoekt dit. Wij schreven hierover in Crohniek, ons kwartaalmagazine voor leden. Artikel lezen.
  • Als je IBD hebt en ook prikkelbare darmsyndroom (PDS) dan kan hypnotherapie helpen om je klachten te verminderen. Meer lezen.

Informeer jouw arts

Het is belangrijk om je arts te vertellen als je, naast de reguliere behandeling, ook andere manieren zoekt of middelen gebruikt om jouw ziekte te verbeteren. Zo kan je arts goed beoordelen of je medicijnen aanslaan en wat de invloed van de alternatieve therapie is.

Informatie over alternatieve behandelingen

In ons kwartaal magazine Crohniek en op deze website schrijven wij regelmatig over alternatieve of complementaire behandelmethoden, en de ervaringen van mensen met IBD hiermee. Een aantal van deze artikelen en/of andere informatie, vind je hier online:

Wil je ook 4x per jaar Crohniek ontvangen en meer lezen over andere alternatieve behandelingen?
Word lid

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.