Actueel
13-12-2022

Azathioprine kan groei wratten veroorzaken

Azathioprine kan zorgen voor de groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen over.

Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Bij mensen met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor.  Wratten zijn onschuldig. Ze hoeven alleen behandeld te worden als je er veel last van hebt.

Niet in de bijsluiter

Mensen met IBD die afweer-onderdrukkende medicijnen gebruiken, hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Gebruikers van azathioprine hebben dus een grotere kans op infecties met het humaan papillomavirus en daardoor ook op wratten. Dat staat niet zo duidelijk in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.

Bijwerkingen melden

Ook nu weer blijkt hoe belangrijk het is om bijwerkingen te melden bij Lareb. Ervaar je een bijwerking van een medicijn, meld dit bij Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt. Het is belangrijk om bijwerkingen bij Lareb te melden, omdat je daarmee bijdraagt aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins.

Bron: Lareb

Delen op social media: