Immunosuppressiva

Immunosuppressiva werken bij problemen met de afweer en remmen de ontsteking bij IBD. Artsen schrijven het met name voor bij mensen met een ernstige vorm van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

 

Werking

Het woord immunosuppressiva betekent letterlijk: “onderdrukkers van het afweersysteem”. Bij Crohn en colitis werkt het afweersysteem niet naar behoren. Het verdedigingssysteem (afweersysteem) richt zich tegen de gewone darmbacteriën in de darm. Hierdoor gaan de structuren van de darmwand stuk. Immunosuppressiva werken bij problemen met de afweer en remmen de ontsteking bij IBD. Artsen schrijven het met name voor bij mensen met een ernstige vorm van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Bijwerkingen

De diverse middelen hebben verschillende bijwerkingen. Het is goed je te realiseren dat de bijsluiter die je krijgt van de apotheek gericht is op mensen met kwaadaardige aandoeningen en dat jouw dosering vele malen lager is. Hierdoor komen sommige bijwerkingen minder vaak voor en zijn zij milder van aard.

Neem bij zorgen of twijfels contact op met je MDL-arts of IBD-verpleegkundige.

TipLees meer bijzonderheden in onze Factsheet Immunosuppressiva.

Bijzonderheden

Wellicht maak je je zorgen wanneer je arts je immunosuppressiva voorstelt of als je de bijsluiter leest. Sommige middelen worden namelijk in hoge dosering gebruikt als cytostaticum bij bepaalde vormen van leukemie. Cytostatica remt de celgroei. In lagere dosering werken deze middelen niet als cytostaticum, maar juist als ontstekingsremmer. Daardoor zijn zij goed in te zetten bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

 

Toedieningsvorm

  • Tablet
  • Injectie
  • Capsule
  • Drank
  • Infuus

Zwangerschap en borstvoeding

Immunosuppressiva en zwangerschap en borstvoeding gaan niet altijd samen. Overleg bij een zwangerschapswens met je behandelend arts. Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische ziekenhuizen.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.