Immunosuppressiva

Immunosuppressiva, ook wel afweer-onderdrukkende medicijnen genoemd, onderdrukken je afweersysteem en remmen je IBD-ontsteking bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Deze medicijnen worden soms gegeven om je ziekte rustig te krijgen (inductietherapie). Meestal krijg je immunosuppressiva om je ziekte rustig te houden (onderhoudstherapie).

 

Er zijn twee soorten immunosuppressiva:

 1. Afweer-onderdrukkende medicijnen
 2. Small molecule medicijnen – ook wel JAK-remmers genoemd.

Werking

Immunosuppressiva zijn krachtige medicijnen. Je arts schrijft deze medicijnen voor als je ernstige klachten van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebt. En ze worden soms ook voorgeschreven om corticosteroïden te vervangen.

In deze film zie je hoe onder andere small molecule medicijnen (JAK-remmers) werken.

Deze en andere films zijn ook beschikbaar in het EngelsTurksArabisch en Marokkaans.

Bijwerkingen

De diverse medicijnen hebben verschillende bijwerkingen. TipMeer informatie over bijwerkingen vind je in onze Factsheet Immunosuppressiva.

Let op

 • Je huid is gevoeliger voor zonlicht. Smeer je goed in, minimaal factor 50 en draag beschermende kleding.
 • Artsen raden je aan om de jaarlijkse griepprik te halen als je deze medicijnen gebruikt.
 • Als je immunosuppressiva gebruikt, kunnen sommige vaccinaties minder goed werken. En heb je een grotere kans op bijwerkingen. Vaccinaties met levende
  vaccins (bijvoorbeeld gele koorts) worden afgeraden. Overleg daarom altijd met je arts als je gevaccineerd moet worden, bijvoorbeeld voor een buitenlandreis.

 

Toedieningsvorm

Je kunt immunosuppressiva in de volgende vormen krijgen:

 • Tablet
 • Injectie
 • Capsule
 • Drank
 • Infuus

Zwangerschap en borstvoeding

Immunosuppressiva en zwangerschap en borstvoeding gaan niet altijd samen. Overleg bij een kinderwens met je behandelend arts. Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische ziekenhuizen.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.