Actueel
13-12-2022

Met echo ontstekingen opsporen

Goed nieuws voor mensen met IBD die in het Diakonessenhuis in Utrecht worden behandeld. Sinds kort is het voor hen ook mogelijk om met een echo ontstekingen op te sporen in de darmen. In Nederland zijn er nog maar weinig MDL-artsen die patiënten op deze manier kunnen helpen. In andere ziekenhuizen werken MDL-artsen nog steeds met een endoscopie (coloscopie).

Met een echo hebben patiënten binnen een half uur zekerheid en kan hun behandelplan waar nodig op tijd worden aangepast. De methode is pijnloos en vriendelijker – je hoeft vooraf niet te laxeren – dan de nu veel toegepaste coloscopie. Het Diakonessenhuis is het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat deze methode aanbiedt.
Wel blijft een coloscopie ook hier nog nodig om vast te stellen of iemand de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft.

Voordelen voor patiënten

MDL-arts Charlotte Peters is momenteel nog de enige arts in het Diakonessenhuis die de darmecho kan uitvoeren. ‘In Nederland zijn er nog maar weinig MDL-artsen die patiënten op deze manier kunnen helpen. Tot nu werken alleen het AMC en UMCU met de darmechografie. Ik heb dit in het AMC geleerd en zet dit nu ook in het Diakonessenhuis in. De voordelen zitten met name aan de patiëntkant. De darmziektes Crohn en colitis ulcerosa treffen vaak jonge mensen. Zij kunnen dus tijdens hun leven vaker opvlammingen krijgen. Dat betekent regelmatig onderzoek met een endoscoop. Dit is dit erg belastend en vervelend. Met de echo, in combinatie met een ontlastingstest, zijn deze herhaalde endoscopieën verleden tijd. Na een half uur hebben patiënten zekerheid en kan hun behandelplan waar nodig op tijd worden aangepast.
Momenteel ben ik nog de enige arts in ons ziekenhuis die opgeleid is om deze behandeling uit te voeren. Door de grote voordelen en het enthousiasme onder patiënten en artsen hopen we snel uit te breiden. Waar het kan, helpen we onze patiënten in ieder geval al via deze methode.’

Bron: AD en Diakonessenhuis

Delen op social media: