Actueel
16-11-2023

Nederland is iets toiletvriendelijker geworden

De gemeente West Maas en Waal (Gelderland) is de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland, gevolgd door Amersfoort (Utrecht) en de nummer één van vorig jaar, Veere (Zeeland). West Maas en Waal is in een jaar tijd van de achterhoede opgeklommen naar de bovenste plek. Steenbergen (Noord-Brabant) stijgt echter met 300 plekken het hardste. Jaarlijks onderzoeken de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de HogeNood-app, die samen met Crohn & Colitis NL en veel andere partijen deel uitmaken van de Toiletalliantie, rond Wereldtoiletdag (19 november) de toiletvriendelijkheid van de gemeenten in ons land. Zij doen dat mede om aandacht te vragen voor de één op de vier Nederlanders, waaronder veel mensen met Crohn of colitis, die er door het toilettekort minder vaak op uit durven.

Nederland in vier jaar van een 4,5 naar een 4,7

Sinds de MLDS in 2020 is gestart met het maken van de jaarlijkse ranglijsten van toiletvriendelijkheid van gemeenten in Nederland, is het gemiddelde rapportcijfer voor gemeenten licht gestegen van een 4,5 in 2020 naar een 4,7 in 2023. Het aantal toiletten in de HogeNood-app steeg in diezelfde periode van 6600 naar 8300. Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de MLDS: ‘De stijging is vooral het gevolg van meer lokaal beleid, meer gemeenten die partner zijn van de HogeNood-app en betere navolging van de toiletnorm: om de 500 meter een toilet in stads- en dorpscentra. De stijging is aan de ene kant goed nieuws en laat zien dat het werk van de Toiletalliantie zich uitbetaalt. Aan de andere kant is deze verbetering vooral het resultaat van enkele gemeenten die veel doen, maar er zijn nog steeds veel te veel gemeenten die in gebreke blijven. Een 4,7 is nog geen onvoldoende. De MLDS wil dat er meer openbare toiletten komen voor patiënten met een spijsverteringsziekte en alle andere mensen die niet naar buiten durven en in een isolement dreigen te raken als ze nergens naar de wc kunnen.’

De top-10 van de landelijke ranglijst

Plek 2023 2022 2021
1 West Maas en Waal Veere Druten
2 Amersfoort Utrecht Losser
3 Veere Schiermonnikoog Utrecht
4 Utrecht Alkmaar Schiermonnikoog
5 Alkmaar Rotterdam Alkmaar
6 Hattem Roermond Rotterdam
7 Nunspeet Vught Assen
8 Amsterdam Amsterdam Roermond
9 Roosendaal Roosendaal Beesel
10 Culemborg Assen Amsterdam

Jane, Ilse en Thijs over het tekort aan toiletten

Op 16 november was Jane van der Vloodt, die de ziekte van Crohn heeft, in de radio-uitzending van RTV Utrecht te horen (vanaf 41.35 minuten). Zij woont in Amersfoort, de stad die op nr 2 staat van de meest toiletvriendelijke gemeenten. Zij vertelt waarom het zo belangrijk is dat er meer toiletten komen, ook in Amersfoort. Jane was ook op tv te zien en de NOS besteedde aandacht aan haar verhaal.

Ilse Pfann heeft ook de ziekte van Crohn en gaf een interview bij RTV Drenthe. “Ik moet vaak plotseling en dan ook direct naar de wc. Simpel gezegd: ik kan het niet ophouden. Dan is een schoon toilet, waarop ik langdurig kan zitten, noodzakelijk. Nog mooier zou het zijn als er toiletpapier aanwezig is, maar dat heb ik zelf ook altijd bij me.”

Thijs Uildriks ging met een verslaggever van NH-media op pad in Amsterdam, op zoek naar een toilet. Een lastige zoektocht, die je kunt terugzien op Instagram en TikTok.

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten

‘Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal’, aldus Klabbers. ‘Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. Toiletten in het buitengebied en openbare toiletten zijn helaas nog schaars. Zo zijn in Parijs 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen, en heeft Nederland er 700 voor 18 miljoen. Daarvan zijn er ook nog eens 220 urinoir en maar 176 rolstoeltoegankelijk.’

Klabbers vervolgt: ‘Ook is de stijging van afgelopen jaren vooral het werk van enkele gemeenten die hun best doen. Er moeten nog veel meer gemeenten van de pot afkomen. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval. Daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.’

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen

  1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
  3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten om de 500 meter, des te meer punten (max. 150 punten)
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
  5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie is een koepel van zo’n dertig maatschappelijke organisaties, waaronder Crohn & Colitis NL, die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl vinden gemeenten, horeca en winkeliers informatie waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

 

Delen op social media: