Actueel
18-09-2023

Steeds meer vragen beantwoord dankzij darmflora

Onderzoekers kunnen steeds meer vragen beantwoorden over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Die antwoorden zijn terug te vinden in onze darmflora, ook wel ons microbioom genoemd. Zo is al langer bekend dat bepaalde bacteriën vaker voorkomen bij darmziektes.

Dr. Marcel de Zoete is onderzoeker en associate professor bij de afdeling medische microbiologie in het UMC Utrecht. Hij doet al sinds 2011 onderzoek naar het microbioom. ‘We beginnen nu pas echt goed te begrijpen welke rol het microbioom speelt in een gezond leven, en hoe het betrokken is in het ontstaan van ziektes, zoals darmkanker en de ziekte van Crohn’, vertelt hij.

Vervolgonderzoek

Men weet al langere tijd dat bepaalde bacteriën vaker voorkomen bij mensen met IBD. Nu willen onderzoekers weten wat de precieze rol is van die bacteriën bij het ontstaan van IBD. Wat is het onderliggende mechanisme? Zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het produceren van schadelijke stoffen, het afbreken van de slijmlaag in de darm, of het hechten aan darmcellen? Om deze antwoorden te vinden, wordt nu diepgaander onderzoek gedaan. De volgende stap is dan: deze patiënten betere behandelingen geven en de ziektes gaan voorkomen.
Bron (UMC Utrecht) en meer lezen over dit onderzoek.

Darmflora en invloed omgeving

Er wordt nog meer onderzoek gedaan naar darmflore. Zo vertelt arts-onderzoeker Dr. Marjolein Klaassen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in de september editie van Crohniek, het kwartaalmagazine van Crohn & Colitis NL, over de invloed van onze omgeving op onze darmflora. Waar je woont, of je huisdieren hebt, wat je eet: het zijn allemaal omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben op jouw darmflora. En ook mogelijk op het ontstaan en het verloop van IBD.
Lees het Crohniek artikel.

Crohniek elk kwartaal ontvangen

Wil je elk kwartaal Crohniek ontvangen, met alle laatste ontwikkelingen rondom IBD-onderzoeken, IBD-zorg en ervaringen van mensen met IBD? Word dan lid van Crohn & Colitis NL. Klik op de onderstaande knop voor alle voordelen van lidmaatschap en om je aan te melden als nieuw lid.

Crohniek ontvangen

 

Delen op social media: