Ervaringsverhaal

Antoinette – Darmen stoorzender seksleven

Antoinette heeft sinds haar tienerjaren colitis ulcerosa, waardoor ze niet altijd controle heeft over haar darmen. Voor een artikel in de Telegraaf en op www.planethealth.nl vertelde zij openhartig over de impact van haar ziekte op haar seksleven.

Antoinette: “Het is zeker niet gemakkelijk in zo’n onzekere puberfase, wanneer de hormonen door je lijf gieren. Ik was mij extreem bewust van mijn situatie, want een ongelukje zit in een klein hoekje: darmen die plotseling ontlasting laten lopen. Het overkomt je dan gewoon, zowel bij spanning als bij ontspanning.”

Bespreekbaar maken

Zelfs in deze moderne tijden waarin zoveel bespreekbaar is, blijven sommige onderwerpen toch lastig. “Ja, poep en pies roepen nog steeds walging of schaamte op. Daarvan heb ik natuurlijk erg veel last gehad. En velen met mij, bij het aangaan van relaties en tijdens seks.” Antoinette’s ongemak met haar aandoening zorgde ervoor, dat ze pas veel later een diepgaande relatie durfde aan te gaan met een man.

Een spontane vrijpartij op de bank is er helaas niet bij

‘Bij seks is er natuurlijk een enorme intensiteit, gevolgd door ontspanning. En juist dat ontspanningsmoment kan voor gênante situaties zorgen. Daarom durfde ik ook geen echte seksuele relaties aan te gaan. Ik had te veel remmingen. Hiernaast wilde ik ook mijzelf én de ander de schaamte besparen. Zo’n impact heeft IBD gehad op mijn leven.’

Op haar 29e had Antoinette zoveel last en pijn, dat haar dikke darm eruit gehaald werd. Maar het probleem was daarmee niet opgelost. De impact op haar leven is dat ze er altijd rekening mee moet houden. ‘Een spontane vrijpartij op de bank is er helaas niet bij. Ik moet altijd eerst naar het toilet om mijn darmen goed te legen. Dat moment leid ik bijna altijd in met een grapje, omdat het toch hinderlijk blijft. Je probeert het een plek te geven, zodat het voor beiden minder ‘ongemakkelijk’ wordt.’

Relatie

Antoinette is inmiddels al 26 jaar getrouwd met ‘haar eerste serieuze relatie’. ‘In het begin vertelde ik hem op een ietwat laconieke manier dat ik ziek was. De impact ervan dat merkte hij echter pas later. Maar hij is daar geweldig mee omgegaan, hij is echt een lot uit de loterij!’ Antoinette vindt het heel belangrijk dat IBD uit de taboesfeer komt, zodat vooral jongeren er makkelijker over kunnen praten.

‘In de beginfase, de zogeheten ontstekingsfase, heb je enorme pijnen. Dat remt je al in je sociale leven. Vaak krijg je medicatie, dat je libido negatief beïnvloedt. Dat werpt dus nog een extra drempel op voor jongeren, die IBD willen bespreken bij de huisarts of met hun leeftijdgenoten. Daarom is het zo belangrijk, dat darmaandoeningen echt ‘bespreekbare onderwerpen’ worden.’

Bron: www.planethealth.nl 

Meer lezen over intimiteit en relaties.

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: