Relaties en seksualiteit

Als je een chronische darmziekte hebt, kan dat invloed hebben op de relatie met jouw partner. En IBD en seksualiteit, gaat dat wel samen?

Relatie

Als je een partner hebt kan jullie relatie veranderen. Bijvoorbeeld doordat je altijd de boodschappen of klusjes deed, maar dit niet meer altijd kan. Mogelijk komen hierdoor meer taken bij je partner terecht. Of je partner moet er aan wennen dat je ’s avonds moe bent of bijvoorbeeld minder geniet van uit eten gaan. Ook kan het zijn dat je je schaamt, bijvoorbeeld voor je lichaam als je een stoma hebt of als je heel vaak naar de wc moet. Jij en je partner zullen merken dat sommige dingen niet meer gaan zoals jullie gewend waren. Er samen over praten helpt. Het kan ook zijn dat je moeite hebt om je vanwege je ziekte open te stellen voor een relatie. Blijf met elkaar in gesprek of zoek hulp.

 

Seksualiteit en de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

IBD heeft hoe je het wendt of keert invloed op jouw leven en mogelijk ook op jouw seksleven. Crohn en colitis hebben immers invloed op hoe je je voelt, hoe je over jezelf denkt. Daarnaast slik je wellicht medicijnen die invloed hebben op bepaalde seksuele functies of bijvoorbeeld op jouw gewicht. Mogelijk heb je ook te maken met chronische vermoeidheid, schaamte en de gewoonte om je bekkenbodem continu aan te spannen. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op jouw seksleven.

 

 

 

 

 

Wat als je problemen hebt met seksualiteit?

  • Je slikt misschien medicijnen die van invloed zijn op je zin in seks of op je gewicht. Door de veranderingen in je lijf kan je jezelf minder aantrekkelijk vinden en je onzeker voelen. Dit heeft gevolgen voor jouw seksualiteit, of je nu met of zonder partner leeft. Als je een partner hebt, kan het je schuldgevoelens geven dat je minder zin hebt in seks en intimiteit. Hoe moeilijk je het misschien vindt, het is goed om hierover te praten met  jouw behandelend arts, IBD-verpleegkundige, maar bovenal met jouw partner. De helft van de seksuele problemen wordt al opgelost als de communicatie op gang komt.
  • Een chronische darmziekte kan ervoor zorgen dat je anders omgaat met seksualiteit en intimiteit. Je hebt bijvoorbeeld minder zin om te vrijen doordat je stress of buikpijn hebt of omdat je erg moe bent. Je bent misschien bang voor ongelukjes tijdens de seks. Dit kan ervoor zorgen dat je je bekkenbodem te veel aanspant. Van aanspannen van de bekkenbodem kun je allerlei klachten krijgen, ook seksuele klachten. Vrouwen krijgen pijn bij het vrijen en bij mannen leidt het bijvoorbeeld tot erectieproblemen.
    Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan je ontspanningsoefeningen op maat geven. (Lees verder hieronder).

Wat als je problemen hebt met seksualiteit? (vervolg)

  • Bij 25 tot 50 procent van de mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is de testosteronspiegel te laag. Testosteron is een belangrijk hormoon voor seksualiteit, het zorgt ervoor dat je gevoelig bent voor seksuele prikkels. Een verlaagde testosteronspiegel kan komen door medicatie, maar kan ook voorkomen als je lange tijd geen seks hebt gehad. Jouw lijf is er niet meer aan gewend dit aan te maken en moet als het ware weer wakker worden geschud. Via een bloedtest is aan te tonen of je een testosterontekort heeft. Dan kan er wat aan gedaan worden. Ook hier geldt dus: praat erover met jouw arts, verpleegkundige en met jouw partner. Wees open naar elkaar.

Stoma en intimiteit

Het krijgen van een stoma heeft grote gevolgen. Vaak kost het even tijd om fysiek en ook psychisch te wennen aan het leven met stoma. Seksualiteit is dan niet het eerste waar je aan denkt, er is immers veel gebeurd met je lichaam.

De zin in seks kan verminderen. De zin in intimiteit meestal juist niet, maar wordt vaak vermeden uit angst een verkeerd signaal  af te geven. Het gevolg is afstand tussen partners in plaats van  de zo gewenste toenadering. Het opnieuw vinden van elkaar via intimiteit is vaak een eerste stap. Of je wel of niet kan vrijen, is afhankelijk van verschillende factoren en heel individueel  bepaald. Soms keert de zin in seks helemaal niet terug. Als die  er wel is, lukt het misschien niet om te vrijen. Het vrijen zelf kan ook problemen opleveren. Wat wel zeker is: seksualiteit hoeft  niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Het kan wel dat de seksualiteit van voor de stoma, na het krijgen ervan  anders wordt. De betekenis kan veranderen. Dat is per mens verschillend. Of het lichaam nog de verschillende functies heeft om seksuele opwinding te bereiken, is een andere kwestie.

Praten over intimiteit en seksualiteit kan moeilijk zijn. Toch kan het ook voor duidelijkheid zorgen. Als je het moeilijk vindt om met je partner te praten, kun je met een van onze  ervaringsdeskundigen praten (zie hieronder), of met de stomaverpleegkundige. Indien nodig kun je ook praten met een seksuoloog.

Meer informatie en contact

Heb je behoefte om te praten met iemand met Crohn of colitis? Bel met Crohn & Colitis NL, telefoon 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.