Relaties en seksualiteit

Als je een chronische darmziekte hebt, kan dat invloed hebben op de relatie met jouw partner. Intimiteit en seksualiteit, ze horen bij elke fase van het leven. Maar IBD kan het soms wat bemoeilijken om volop van elkaar te genieten. Blijf niet met problemen rondlopen, want er zijn vaak oplossingen te bedenken.

Relaties

Je hebt al een partner

Als je een partner hebt kan jullie relatie veranderen. Bijvoorbeeld omdat je vanwege je ziekte veel minder energie hebt. Hierdoor komen er meer taken bij je partner terecht. Of je partner moet er aan wennen dat je vaak moe bent en bijvoorbeeld minder samen op stap kan gaan.
Misschien schaam je je voor je lichaam als je een stoma hebt of als je heel vaak naar de wc moet. Jij en je partner merken dat sommige dingen niet meer gaan zoals jullie gewend waren.
Er samen over praten helpt. Blijf met elkaar in gesprek en wees allebei open en eerlijk. Als jullie vastlopen of er samen niet uitkomen, zoek hulp.

Nog geen partner

Als je nog geen partner hebt, en je bent aan het daten, kan je ziekte het extra spannend voor je maken. Je vraagt je misschien af wat het juiste moment is om te vertellen dat je een chronische ziekte hebt. Als je er al snel over begint, kan dat opluchten. Dan voel je minder druk om uit te leggen waarom je bepaald eten wel of niet eet, of geen alcohol drinkt.
Als de ander negatief reageert op je ziekte, is het misschien maar beter dat je dit eerder dan later weet.
Maar misschien vind je het juist prettig om iemand eerst goed te leren kennen, voordat je over je ziekte vertelt.

Je ziekte is onderdeel van wie jij bent. Jouw beste relaties zijn met mensen die jou zien en van je houden zoals je bent.

Intimiteit en seksualiteit

Bijna iedereen heeft behoefte aan intimiteit en seksueel plezier. Ook als je IBD hebt en er allerlei redenen zijn die jouw beleving beïnvloeden. Juist dan is het belangrijk om te weten wat je echt wilt en dit bespreekbaar te maken. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want praten over intimiteit en seks kan lastig zijn. Je moet je schaamte zien te overwinnen en communiceren over je wensen en behoeftes. Vind je iets niet fijn, ga dan samen onderzoeken wat je wel lekker vindt. Heb je behoefte aan lust of gaat het je meer om een gevoel van verbinding en nabijheid? Het ene sluit het andere niet uit en kan van moment tot moment verschillen, maar kijk samen wat er bij je past. Het klinkt misschien heel raar, maar plan hier tijd voor in. Als je naar een restaurant gaat, plan je dit ook. Dus waarom niet als je samen intiem wilt zijn. Het allerbelangrijkste: ‘Doe het met plezier, of doe het niet.’

Als erover praten moeilijk blijft

Praten over intimiteit en seksualiteit kan moeilijk zijn. Toch kan het ook voor duidelijkheid zorgen. Als je het moeilijk vindt om met je partner te praten, kun je met een van onze ervaringsdeskundigen praten (zie hieronder), of met je MDL-arts of verpleegkundig specialist. Indien nodig kun je ook praten met een seksuoloog.

Een goede seksuoloog vind je via de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie

Problemen met intimiteit en seksualiteit

Negatief zelfbeeld

Je ziekte, medicijnen, operaties, vermoeidheid, of een stoma: het kan er allemaal voor zorgen dat je lichaam verandert en je het vertrouwen in je lijf kwijtraakt. Misschien schaam je je zelfs voor je lichaam, vanwege alle veranderingen. Juist dan is het belangrijk om hierover met je partner te praten. Want anders wordt het in je hoofd misschien iets heel groots, terwijl de ander er helemaal geen problemen mee heeft.

  • Je slikt misschien medicijnen die van invloed zijn op je zin in seks of op je gewicht. Door de veranderingen in je lijf kan je jezelf minder aantrekkelijk vinden en je onzeker voelen. Dit heeft gevolgen voor jouw seksualiteit. Misschien voel je je schuldig omdat je minder zin hebt in seks en intimiteit. Hoe moeilijk je het misschien ook vindt, het is goed om hierover te praten met jouw behandelend arts, IBD-verpleegkundige, maar bovenal met jouw partner. De helft van de seksuele problemen wordt al opgelost als de communicatie op gang komt.
  • Een chronische darmziekte kan ervoor zorgen dat je anders omgaat met seksualiteit en intimiteit. Je hebt bijvoorbeeld minder zin om te vrijen vanwege stress, vermoeidheid of buikpijn. Of je bent bang voor ongelukjes tijdens de seks. Dit kan ervoor zorgen dat je je bekkenbodem te veel aanspant. Van aanspannen van de bekkenbodem kun je allerlei klachten krijgen, ook seksuele klachten. Vrouwen krijgen pijn bij het vrijen en bij mannen leidt het bijvoorbeeld tot erectieproblemen. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan je ontspanningsoefeningen op maat geven.
  • Bij 25 tot 50 procent van de mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is de testosteronspiegel te laag. Testosteron is een belangrijk hormoon voor seksualiteit, het zorgt ervoor dat je gevoelig bent voor seksuele prikkels. Een verlaagde testosteronspiegel kan komen door medicatie, maar kan ook voorkomen als je lange tijd geen seks hebt gehad. Jouw lijf is er niet meer aan gewend dit aan te maken en moet als het ware weer wakker worden geschud. Via een bloedtest is aan te tonen of je een testosterontekort heeft. Dan kan er wat aan gedaan worden. Ook hier geldt dus: praat erover met jouw arts, verpleegkundige en met jouw partner. Wees open naar elkaar.

Stoma en intimiteit

Stoma en intimiteit

Het krijgen van een stoma heeft grote gevolgen. Vaak kost het even tijd om fysiek en ook psychisch te wennen aan het leven met stoma. Seksualiteit is dan niet het eerste waar je aan denkt, er is immers veel gebeurd met je lichaam.

De zin in seks kan verminderen. De zin in intimiteit meestal juist niet, maar wordt vaak vermeden uit angst een verkeerd signaal  af te geven. Het gevolg is afstand tussen partners in plaats van  de zo gewenste toenadering. Het opnieuw vinden van elkaar via intimiteit is vaak een eerste stap. Of je wel of niet kan vrijen, is afhankelijk van verschillende factoren en heel individueel  bepaald. Soms keert de zin in seks helemaal niet terug. Als die er wel is, lukt het misschien niet om te vrijen. Het vrijen zelf kan ook problemen opleveren. Wat wel zeker is: seksualiteit hoeft niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Het kan wel dat de seksualiteit van voor de stoma, na het krijgen ervan  anders wordt. De betekenis kan veranderen. Dat is per mens verschillend. Of het lichaam nog de verschillende functies heeft om seksuele opwinding te bereiken, is een andere kwestie.

Praten over intimiteit en seksualiteit kan moeilijk zijn. Toch kan het ook voor duidelijkheid zorgen. Als je het moeilijk vindt om met je partner te praten, kun je met een van onze ervaringsdeskundigen praten (zie hieronder), of met de stomaverpleegkundige. Indien nodig kun je ook praten met een seksuoloog.

Meer informatie en contact

Heb je behoefte om te praten met iemand met Crohn of colitis? Bel met Crohn & Colitis NL, telefoon 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.