Relaties en seksualiteit
Als je een chronische darmziekte hebt, kan dat invloed hebben op de relatie met jouw partner. En IBD en seksualiteit, gaat dat wel samen?
Als je een chronische darmziekte hebt, kan dat invloed hebben op de relatie met jouw partner. En IBD en seksualiteit, gaat dat wel samen?
Als je een partner hebt kan jullie relatie veranderen. Bijvoorbeeld doordat je altijd de boodschappen of klusjes deed, maar dit niet meer altijd kan. Mogelijk komen hierdoor meer taken bij je partner terecht. Of je partner moet er aan wennen dat je ’s avonds moe bent of bijvoorbeeld minder geniet van uit eten gaan. Ook kan het zijn dat je je schaamt, bijvoorbeeld voor je lichaam als je een stoma hebt of als je heel vaak naar de wc moet. Jij en je partner zullen merken dat sommige dingen niet meer gaan zoals jullie gewend waren. Er samen over praten helpt. Het kan ook zijn dat je moeite hebt om je vanwege je ziekte open te stellen voor een relatie. Blijf met elkaar in gesprek of zoek hulp.
IBD heeft hoe je het wendt of keert invloed op jouw leven en mogelijk ook op jouw seksleven. Crohn en colitis hebben immers invloed op hoe je je voelt, hoe je over jezelf denkt. Daarnaast slik je wellicht medicijnen die invloed hebben op bepaalde seksuele functies of bijvoorbeeld op jouw gewicht. Mogelijk heb je ook te maken met chronische vermoeidheid, schaamte en de gewoonte om je bekkenbodem continu aan te spannen. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op jouw seksleven.
Het krijgen van een stoma heeft grote gevolgen. Vaak kost het even tijd om fysiek en ook psychisch te wennen aan het leven met stoma. Seksualiteit is dan niet het eerste waar je aan denkt, er is immers veel gebeurd met je lichaam.
De zin in seks kan verminderen. De zin in intimiteit meestal juist niet, maar wordt vaak vermeden uit angst een verkeerd signaal af te geven. Het gevolg is afstand tussen partners in plaats van de zo gewenste toenadering. Het opnieuw vinden van elkaar via intimiteit is vaak een eerste stap. Of je wel of niet kan vrijen, is afhankelijk van verschillende factoren en heel individueel bepaald. Soms keert de zin in seks helemaal niet terug. Als die er wel is, lukt het misschien niet om te vrijen. Het vrijen zelf kan ook problemen opleveren. Wat wel zeker is: seksualiteit hoeft niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Het kan wel dat de seksualiteit van voor de stoma, na het krijgen ervan anders wordt. De betekenis kan veranderen. Dat is per mens verschillend. Of het lichaam nog de verschillende functies heeft om seksuele opwinding te bereiken, is een andere kwestie.
Praten over intimiteit en seksualiteit kan moeilijk zijn. Toch kan het ook voor duidelijkheid zorgen. Als je het moeilijk vindt om met je partner te praten, kun je met een van onze ervaringsdeskundigen praten (zie hieronder), of met de stomaverpleegkundige. Indien nodig kun je ook praten met een seksuoloog.
Heb je behoefte om te praten met iemand met Crohn of colitis? Bel met Crohn & Colitis NL, telefoon 0348 – 420 780 (op maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur). Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.