Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Achtbaan genaamd Crohn

Het was bijna zover. Ik kon bijna zeggen dat mijn ziekte van Crohn een jaar rustig was. Bijna…want begin mei ben ik weer onverwachts de achtbaan genaamd Crohn ingestapt. Dat was helemaal niet de bedoeling, maar het is toch gebeurd.

Het begon allemaal met pus uit de fistel, naast mijn stoma. Na controle bij de chirurg hoopten we dat dit met een sisser zou aflopen. Was dat maar zo. Inmiddels weten we wel beter. Meerdere bezoekjes aan de spoedeisende hulp volgden. Een antibioticakuur. En daarna toch een abces en een spoedoperatie. Ik kreeg een drain die langdurig erin moest blijven. Helaas volgde al snel complicatie 1: er ontstond ineens een extra openwond. En op dag 3 alweer complicatie 2: de drain viel eruit, want de hechtingen waren losgescheurd van mijn huid.

Conclusie van de dienstdoende chirurg: ga maar twee keer op een dag met een spuit in de twee open wonden spoelen. De drain hoeft niet meer terug, en over een week weer controle. Dan maken we een plan van aanpak met sowieso een nieuwe operatie om de oorzaak van dit alles aan te pakken.

Ik voel me net een gatenkaas

Inmiddels zijn we een maand verder. Is openwond nummer 3 inmiddels ook ontstaan. Ik voel me net een gatenkaas. Er komt nog steeds pus uit de holte/het abces. Dit doet sinds een week ook nog eens een keertje onwijs veel pijn. Ik spoel nog steeds twee keer per dag met een spuit in de wonden.
Inmiddels ben ik de dagen aan het aftellen, want komende vrijdag staat er weer een operatie gepland. Hopelijk is dit voorlopig de laatste, en kan ik mij daarna focussen op herstel en kom ik snel weer in rustig vaarwater. Ik ben deze achtbaan namelijk inmiddels behoorlijk zat.

 

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: