Ervaringsverhaal

Blog Shitzusjes: Zomerlijf

Als wij na een lange dag neerploffen op de bank voor de televisie, knalt het de huiskamer in: het is nog niet te laat, train nu je zomerlijf! De promotie van het korte, explosieve trainen voor dat perfecte lichaam, is alweer enige weken in volle gang.

Of wat dacht je van de sappen en pilletjes om de kilo’s op magische wijze te laten verdwijnen? Een stortvloed aan reclames waarin je opgeroepen wordt vooral niet stil te blijven zitten en de buitenkant van je lijf te perfectioneren. Het zal je niet verbazen dat wij ons hieraan ergeren.

Als onze energie al opgeslurpt is door een lange dag meedraaien in onze maatschappij van perfectie, zouden we ook nog moeten werken aan dat perfecte lichaam voor de bikinitijd? Tijdens het tandenpoetsen werpen we een blik in de spiegel en ziet Esmée de prednisonkilo’s aan haar buik en heupen hangen en Daphne een aftekening van haar botten, omdat er bijna 10 kilo af is gevlogen. Wie voldoet het beste aan de normen van een bikinibody?

Er is zoveel aan ons lijf wat wel werkt en gewoonweg prachtig is

Die perfecte zomerbody bestaat helemaal niet. Of je nou rondloopt met een opgezwollen buik van een maaltijd, de prednisonkilo’s nog lekker op je heupen plakken of juist de botten zichtbaar zijn doordat je tijdens een opvlamming een flinke jas hebt uitgedaan: het mag er allemaal zijn, ook in die bikini of zwembroek.

We komen ook zeker wel in de verleiding door die reclames. Meerdere keren gingen we enthousiast aan de slag met een intensieve training terwijl we onze pijnlijke gewrichten en vermoeidheid negeerden. De focus kwam te liggen op dat wat niet goed was aan ons lichaam. Blijkbaar konden we door onze spijsvertering ook niet dat zomerlichaam trainen. Je kan je voorstellen dat we er niet echt gelukkig van werden.

Onterecht vinden we. Er is zoveel aan ons lijf wat wel werkt en gewoonweg prachtig is. Dat sporten doen we zeker wel, maar om ons mentaal en fysiek fitter te voelen. Dus wij trekken onze bikini aan deze zomer, trots op ons vier-seizoenenlichaam, genietend van die zomerzon. Als het tenminste geen Hollandse zomer wordt…

Daphne (32) en Esmée (26) zijn zusjes die beide colitis ulcerosa hebben. Ze wonen allebei met hun partner in het oosten van Nederland. Daphne is moeder van Seppe en door haar ziekte genoodzaakt te stoppen met werken, waardoor ze nu naast de zorg voor haar gezin nieuwe zingeving en hobby’s zoekt. Haar ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Esmée volgt een studie Nederlands docent en loopt stage op een middelbare school. Haar ziekte draagt ze al een aantal jaar en deze is redelijk onder controle, maar nooit helemaal afwezig.
Samen richtten de zusjes de Instagram Shitzusjes op waar ze verhalen en ervaringen delen over hun ziekte, die overeenkomsten heeft, maar ook zeker verschillen kent. Ze komen uit een gezin waar IBD veel voorkomt, maar waar ook véél humor en gezelligheid is. Hun ziekte bekijken ze daardoor ook graag met humor en optimisme.

 

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: