Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Au, het is koud!

We hebben nog lang mogen genieten van de zon en de wat warmere temperaturen. Inmiddels is het buiten behoorlijk koud aan het worden en beginnen de lichamelijke ongemakken ook weer.

Vocht en kou, daar wordt mijn lijf niet heel blij van en dat is nog zachtjes uitgedrukt. De gewrichtspijn is weer in alle hevigheid aanwezig.

Elk jaar valt het mij weer tegen, die verandering in temperatuur. Zomers heb ik gelukkig weinig last van mijn gewrichten. Maar elk jaar vergeet ik weer hoe erg die pijn kan zijn, en ook hoe belemmerend het is. Afgelopen weken waren dan ook niet fijn. Elk gewricht in mijn lichaam doet zeer, elke beweging voel ik en mijn lijf is ook nog eens behoorlijk stijf.

Warmte is het enige wat helpt tegen mijn pijnlijke gewrichten

Warmte is het enige wat mij echt goed helpt. Het liefst zou ik overwinteren in een warm land, alleen dat is niet haalbaar. Dus dan zoek ik hier de warmte op. Extra warme kleding aan doen. Als ik naar buiten ga, pak ik mezelf goed in en trek ik handschoenen aan. En thuis in ieder geval ook sloffen of warme sokken. En lekker onder een dekentje op de bank. Als er dan nog een gewricht is dat erg pijn doet, doe ik daar een warmwaterkruik op. En ik denk nu ook aan een infrarood lamp. Heeft iemand daar ervaring mee? Op de dagen dat alleen warmte niet helpt, pak ik wat pijnstillers, uiteraard weet mijn MDL-arts dit.

Ik ben ook zelfs bij de reumatoloog geweest om reuma uit te sluiten. Daar werd duidelijk dat ik geen last heb van de gewrichten zelf, maar juist van de aanhechtingen. Die zijn geïrriteerd en pijnlijk. Het is helaas een bekend iets dat bij IBD kan horen.

 

Lisa (31) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: