Ervaringsverhaal

Blog Roelant – Geen Duizend Dingen Doekje

Wat mij is opgevallen binnen de IBD-community, is dat sommige mensen nog wel eens teleurgesteld (of zelfs verongelijkt) zijn over de gebrekkige interesse van hun MDL-arts wat betreft de mogelijk te bewandelen paden naar herstel. Zo zijn onderwerpen als voeding, EMDR, alternatieve zorg, enzovoort lang niet altijd onderwerpen waar MDL-artsen zich over uit willen (of kunnen) laten.

Persoonlijk denk ik dat je dat ook niet van hen kunt verwachten. Ik heb het idee dat zij zijn opgeleid als crisismanager. Zij moeten al hun kennis en kunde inzetten wanneer jij zwaar ziek het ziekenhuis binnenkomt strompelen. Dan is er geen tijd rustig voor trial en error experimenteren met een dieet of te filosoferen over welke mogelijke alternatieven er allemaal zijn.

Gespecialiseerde artsen zijn geen ‘Duizend Dingen Doekjes’. Zij richten zich op behandelingen (en medicijnen) waarvan zij weten dat ze kans van slagen hebben om de urgente problemen zo snel mogelijk de kop in te drukken. Je komt ze gelukkig wel tegen hoor, MDL-artsen met een brede kennis en interesse. Die artsen geven je met alle plezier een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een IBD-gespecialiseerde diëtist of een medisch psycholoog. Maar ook voor zulke verwijzingen ben je niet afhankelijk van je MDL-arts, daar heb je tenslotte ook een huisarts voor, niet?

Het werken aan mijn herstel is net als het zijn van een manager van een voetbalteam

Ik zie het werken aan mijn herstel als het zijn van een manager van een voetbalteam. Als ik als manager denk een wedstrijd te kunnen winnen door alleen de allerbeste speler ter wereld op te stellen, dan gaat die allerbeste speler het in zijn eentje niet winnen, zelfs niet van een amateurelftal. En – als je een slimme manager bent – hoef je de opstelling ook niet alleen te doen, daar kan je je assistent-trainer (huisarts) bij betrekken. Uiteindelijk ben je – naar mijn mening – als patiënt ZELF verantwoordelijk voor het uitstippelen van de tactiek om de wedstrijd mee te winnen, en voor het aankopen van de spelers waarvan jij denkt dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de ‘teamprestatie’. Verdiep je (website Crohn & Colitis NL en Google), stel vragen binnen je community (zoals Crohn & Colitis NL), ontwikkel een strategie en bouw je team op. Pak jij de managers positie ook of neem jij plaats op de reservebank? De keus is aan jou.

 

Roelant kreeg in 1998 bij een ziekenhuisopname de diagnose colitis ulcerosa. Zijn ziekte zorgde ervoor dat hij in 2000 met zijn studie aan het Conservatorium moest stoppen. In de daarop volgende 13 jaar kwam hij dankzij medicijnen in remissie. Helaas kwam in 2014 zijn colitis ulcerosa in alle hevigheid terug. Dit zorgde ervoor dat zijn leven voor een tweede keer helemaal op z’n kop stond. Einde carrière, einde relatie, een terugkeer naar Nederland (voor betere zorg en zorgverzekering) na 20 jaar buitenland. Wat volgde is een jarenlange zoektocht naar een oplossing … Toch blijft Roelant positief, het glas is nog steeds half vol. Roelant heeft een eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: