Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Zelfbescherming in december

Het blijft een terugkerend euvel. De decembermaand komt er weer aan en bij mij slaat de angst me al om het hart. De agenda begint vol te stromen met leuke dingen. Sinterklaas, kerst, oudejaarsavond, de kerstvakantie, bezoekjes aan familie (het liefst allemaal in de kerstvakantie gepropt), mijn eigen verjaardag en verjaardagen van anderen.

Er staat al vijf keer een Sinterklaas viering op de planning en vier keer kerstdiner. Ik ben dol op gezelligheid, vrienden en familie. Echter, als ik in de agenda kijk zie ik dat ik nauwelijks rust/herstelmomenten heb. En die heb ik echt wel nodig!

Ik vind het niet leuk maar ik moet aan echt zelfbescherming doen. Dus ik ben alweer begonnen met schrappen. Er is inmiddels al een Sinterklaasontbijt en kerstdiner afgezegd. Verjaardagen ga ik niet heen en mijn eigen verjaardag vier ik niet.
Vrienden en (schoon)familie weten inmiddels dat de feestdagen niet in ons huis worden gehouden omdat het organiseren gewoonweg te veel energie kost. Plus ik wil altijd de mogelijkheid hebben om mijzelf (last-minute) af te melden of eerder naar huis te gaan.

In december plan ik geen andere sociale activiteiten dan de geijkte feestdagen

Vorig jaar ben ik begonnen met een zelfbeschermingsactie die ik dit jaar doorzet: in december plan ik geen andere sociale activiteiten dan de geijkte feestdagen. Als ik de agenda zo inricht, kan ik goed genieten van al die feestdagen.

Ik wens jullie ook alvast een fijne december!

 

Mariëlle (38) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (7) en Femme (5). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: