Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Even voorstellen

Bijna acht jaar geleden kreeg ik de diagnose ziekte van Crohn. Ik was op dat moment druk bezig met het afstuderen en ik stond volop in het leven. Ik had al wel een jaarlang klachten, de welbekende buikpijn, vermoeidheid en diarree.

Het klinkt misschien gek wat ik nu ga zeggen, maar ik vond het eigenlijk wel prima om diarree te hebben. Lekker makkelijk. Ik had namelijk juist heel veel last van obstipatie. Het was zelfs zo erg dat ik maar één keer in de week naar de wc ging om te poepen. Je kunt je het vast voorstellen, dat was een hele bevalling.

Maar mijn ouders begonnen zich zorgen te maken en die vonden het verstandig om toch maar  naar de huisarts te gaan. Toen dat balletje is gaan rollen, ging het allemaal best snel. En voor ik het wist, zat ik bij de MDL arts en kreeg ik te horen dat ik chronisch ziek was. Achteraf gezien dacht ik er te luchtig over; ik dacht gewoon simpel een pilletje slikken en alles is weer zoals het was. Iets met mijn kop in het zand steken en het flink ontkennen dat ik nu chronisch ziek was. Maar goed, daar later meer over.

En helaas ben ik in de prijzen gevallen met een complexe variant van de ziekte van Crohn.

Nu weet ik wel beter, het is niet simpel een pilletje slikken en alles is weer goed. Inmiddels ben ik na vele opvlammingen een dikke darm armer en een stoma rijker. En helaas ben ik in de prijzen gevallen met een complexe variant van de ziekte van Crohn. Eentje die lastig te behandelen is met medicijnen. Zelfs op dit moment met twee biologicals, zit ik weer in een opvlamming met ontstekingen over mijn gehele dunne darm. Maar ik ben ervan overtuigd dat er betere tijden gaan komen voor mij.

Ik laat mijn koppie niet hangen en mijn motto is dan ook (misschien wel een bekende onder lotgenoten): vallen, opstaan, kroontje rechtzetten en weer doorgaan. Tot mijn volgende blog!

Lisa (29) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: