Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Herstellen, een lastig iets

Vandaag twee maanden geleden was mijn laatste operatie om het probleem met de fistels en abcessen op te lossen. Het was dit keer weer een pittige operatie. En daar hoort uiteraard weer een herstel bij.

Elke keer weer vind ik het herstel maar een lastig iets, een rollercoaster met de bijbehorende ups en downs. Het slingert bij mij altijd alle kanten op. Dagen dat ik denk dat ik de wereld weer aan kan. Maar vooral ook dagen dat ik het liefst de hele dag in mijn bed onder mijn dekbed kruip en heel hard hoop op betere dagen.

Dit keer was het emotioneel ook behoorlijk zwaar. De eerste weken barstte ik om de kleinste dingen in huilen uit. De operatie was eigenlijk de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Ik realiseerde me nu pas goed wat ik in de maanden ervoor allemaal had meegemaakt. Dat zorgde voor boosheid, verdriet en ook angst. Het was weer overduidelijk dat mijn Crohn zelf bepaalt wanneer hij weer opspeelt en mij gaat pesten.

Kreeg je van de arts maar een recept voor een potje geduld, op te halen bij de apotheek

En dan is er ook nog het lichamelijk herstel. Rust nemen, pijn op een acceptabel niveau krijgen, merken dat je conditie weer helemaal weg is en dat je weer flink wat jassen hebt uitgedaan. Waarom gaat dat altijd sneller dan het weer opbouwen? Ik kan gelukkig nu, na twee maanden herstel, zeggen dat het de goede kant op gaat. Maar nog altijd ben ik sneller moe en is mijn conditie nog niet op het goeie niveau. Af en toe word ik flink teruggefloten door mijn eigen lichaam, omdat ik toch teveel heb gedaan.

Geduld, dat is elke keer weer nodig. Bij welk herstel dan ook. Het zou soms zo fijn zijn als je van de artsen een recept krijgt voor een potje geduld, op te halen bij de apotheek; naast de andere medicijnen en pijnstillers…

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: