Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Volle agenda

Momenteel ervaar ik een enorme drukte in mijn leven. Na het openen van de samenleving lijkt het wel of alles en iedereen om mij heen aan een enorme inhaalslag is begonnen.

Hoewel het natuurlijk enorm fijn is om weer van alles te kunnen en te mogen na de lockdowns, is de drukte voor mijn lijf soms teveel. Allerlei activiteiten worden ingehaald. Bruiloften, festivals, verjaardagen, jubilea, bedrijfsfeestjes-en uitjes, schoolreisjes, fancy fairs, playdates, streekmarkten, tentfeesten, familieweekendjes, vrijgezellenfeesten, sportclubs, vriendenuitjes, uiteten met Jan en alleman etc, etc, etc.

En ook de arts bezoeken, onderzoeken, rapportbesprekingen, zakelijke meetings worden ‘live’ ingehaald (want we hebben elkaar al zo lang niet in het echt gezien…..).
Ik ren me rot, mijn agenda is bomvol. Ik ben dol op sociale activiteiten, gezelligheid en face-to-face contact, begrijp me niet verkeerd. Toch is het echt teveel op elkaar gepakt.

Ik leef als een schildpad, en de rest van de wereld als een haas

Mijn chronisch zieke lichaam gedijt heel goed op rust, ritme, regelmaat. De noodgedwongen rust van de afgelopen tijd was voor mij dan ook wel prettig. Iedereen om mij heen leefde op mijn ritme. Je moet het zo zien: ik leef als een schildpad, en de rest van de wereld als een haas.
De afgelopen twee jaar moest iedereen als een schildpad leven. Dat vond ik fijn, want ik was even hetzelfde als de ‘anderen’. Nu de samenleving weer open is, leeft iedereen weer als een haas. Die nu ook nog aan het inhalen is en dus nog meer haast heeft. En ik probeer met man en macht mee te doen. Ik wil namelijk niet anders zijn, onderdoen voor anderen of mensen teleurstellen.

Het lukt me niet. En nu ik dit schrijf besef ik dat ik het ook niet moet doen. Ik ga weer lekker terug in mijn schild en leven als een schildpad. Dat schild beschermt mijn lichaam tegen een opvlamming.

 

Mariëlle (36) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (6) en Femme (4). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: