Blog Roelant – Een vork vol hooi
Nee, dit gaat niet over een revolutionair nieuw vezelrijk dieet voor mensen met IBD. Wees gerust, een droge hap hooi blijft je bespaard.
Nee, dit gaat niet over een revolutionair nieuw vezelrijk dieet voor mensen met IBD. Wees gerust, een droge hap hooi blijft je bespaard.
Zoals wij allemaal waarschijnlijk hebben ervaren, heeft gedrag best veel invloed op onze ziektes. Het verloop ervan en in hoeverre we onze ziektes uiteindelijk onder ‘controle’ krijgen. Het gedrag dat onze samenleving van ons verlangt, maakt dit er voor ons niet makkelijker op, is mijn ervaring.
Wie jij als mens bent, wordt niet bepaald door je maatschappelijke succes. Dat is echter wel een van de uitgangspunten van het ‘maakbare samenlevingsdogma’. Dit dogma voedt het idee dat er geen beperkingen zouden moeten zijn. Alles is te fixen of (af) te kopen. Alleen het beste is goed genoeg, en nee is geen optie. Om aan die hoge eisen van onze omgeving (en soms ook van onszelf) te kunnen voldoen, ontstaat er een onnatuurlijke prestatiedruk. Dat heb ik tijdens mijn studie ervaren. Wij denken dus steeds meer hooi op onze vork te moeten nemen om aan die steeds hogere standaard van onze omgeving (en/of onszelf) te kunnen voldoen.
Onze darmen verteren niet alleen ons voedsel, onze darmen verteren ook emoties
Als je maar hard genoeg je best doet, krijg je vanzelf succes. En als je geen succes hebt, dan ben je vast niet gemotiveerd genoeg, niet? ‘Dan had je maar moeten doorzetten’. ‘Geen woorden maar daden’, en ‘Niet klagen maar dragen’. Komt je dit ook bekend voor?
Onze darmen verteren niet alleen ons voedsel, onze darmen verteren ook emoties. Daarom voelen we heftige emoties (zoals liefde, verdriet, angst, woede, et cetera) ook fysiek in onze onderbuik. Het is heel belangrijk dat we veel meer aandacht hebben voor onze mentale gesteldheid. Het voorkomen en managen van stress is dus erg belangrijk. De realiteit is dat wij (chronisch zieken) ons gedrag aan zullen moeten passen aan wat ons lichaam daadwerkelijk aan kan, niet aan de onrealistische verwachtingen van de samenleving (of jezelf). Wat men er ook van vindt. Je hoeft echt niet de beste te zijn, slechts je best te doen voor zover jou lichaam dat toestaat. Laat je niet opjagen, haastige spoed is zelden goed, zeker voor chronisch zieken.
Ik doe zelf ook erg mijn best die hooivork wat vaker te laten staan …
‘Nature does not hurry, yet everything is accomplished.’ —Lao Tzu
Roelant kreeg in 1998 bij een ziekenhuisopname de diagnose colitis ulcerosa. Zijn ziekte zorgde ervoor dat hij in 2000 met zijn studie aan het Conservatorium moest stoppen. In de daarop volgende 13 jaar kwam hij dankzij medicijnen in remissie. Helaas kwam in 2014 zijn colitis ulcerosa in alle hevigheid terug. Dit zorgde ervoor dat zijn leven voor een tweede keer helemaal op z’n kop stond. Einde carrière, einde relatie, een terugkeer naar Nederland (voor betere zorg en zorgverzekering) na 20 jaar buitenland. Wat volgde is een jarenlange zoektocht naar een oplossing … Toch blijft Roelant positief, het glas is nog steeds half vol. Roelant heeft een eigen website.
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.