Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Met mijn neus op de feiten gedrukt

Al heb ik bijna vier jaar een ileostoma, voor alles is een eerste keer. Zo ook begin deze maand. Ik had last van waterdunne ontlasting. Het leek wel of ik aan het laxeren was, zonder laxeermiddel.

Dit heb ik wel eens vaker een dagdeel of maximaal een dag. Dus de alarmbellen gingen niet meteen af. En ik voelde mij ook niet ziek. Ik kon gewoon alles eten en drinken. Het verliet alleen heel snel mijn lichaam.
Het begon allemaal op vrijdagochtend. Ik at producten die mij normaalgesproken helpen om de ontlasting in te dikken, zoals witbrood, banaan en aardappelen. Maar helaas. Het bleef aanhouden.

Zondagavond begon ik mij ook ineens wat slechter te voelen. Ik kreeg buikpijn, mijn buik zette op en ik werd erg misselijk. Toen ik ook nog verhoging kreeg, ging ik  twijfelen of ik dit zelf wel kon oplossen. Ik had nog steeds de waterdunne ontlasting. Uiteindelijk heb ik de SEH gebeld om te overleggen met een MDL-arts. Mijn  onderbuikgevoel zei dat het niet helemaal lekker ging, ik vertrouwde het niet.

Lang verhaal kort. Ik was uitgedroogd.

In goed overleg besloten we om een nachtje thuis te blijven. Ze konden op de SEH niet heel veel doen. Wel spraken we af om laagdrempelig contact te houden. Als ik mij slechter ging voelen, mocht ik meteen komen. Je raadt het al…maandagochtend mocht ik mij melden op de SEH. Ik was ook nog eens gaan spugen en drinken was nu ook heel lastig.
Lang verhaal kort. Ik was uitgedroogd. Dat werd snel duidelijk na bloedonderzoek. Ik wist natuurlijk wel dat de kans groter is dat ik wat sneller uitdroog vanwege mijn stoma, maar ik had het nog nooit meegemaakt. Ik werd opgenomen en kreeg een infuus met vocht en kalium, want die was behoorlijk laag. Toch wel even schrikken wat voor impact een simpele buikgriep kan hebben op mijn lijf. Ik ben echt even met mijn neus op de feiten gedrukt.

 

Lisa (31) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: