Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Prednison: vriend of vijand?

Veel mensen met IBD kennen prednison. Het kan je vriend zijn en goed werken en je weer energie geven. Maar het kan ook zeker je vijand zijn. En ik beken meteen, prednison is mijn grootste vijand.

In mijn Crohn-carrière heb ik al meerdere prednisonkuren gehad. De laatste kuur was in 2018, toen ik mijn heftigste opvlamming ooit had. Ik heb toen 7 maanden op een hoge dosis gezeten. Waarom zo lang? Elke keer als ik ging afbouwen, werden de ontstekingen erger. Mijn Crohn was toen zo heftig, die brak door alle medicijnen heen. Zelfs door het paardenmiddel prednison. Het voelde als een gebed zonder eind.

Dat is één van de redenen waarom prednison mijn vijand is. Het werkt gewoon niet genoeg, de ontstekingen gaan er dwars doorheen. Maar ik had ook andere bijwerkingen. Een vollemaansgezicht is een heel bekende. Op het laatst leek het of mijn gezicht uit elkaar ging knallen, zo rond was het geworden. Verder had ik ook last van toegenomen haargroei overal, en mijn lichaam veranderde ook.

Elk geluid kwam 10 keer harder bij me binnen

Daarnaast werd ik ook in mijn gedrag bijna een ander persoon. Ik was erg snel overprikkeld. Als iemand een slokje thee nam, kon ik dat geluid moeilijk verdragen. Of bestek in de la terugdoen, dat was echt hels. Ik raakte er super geïrriteerd door, elk geluid kwam 10 keer harder bij me binnen.

Ik was ook enorm onrustig. Soms grapte ik dat ik net een junk leek, op zoek naar de volgende shot. Kortom, ik was opgefokt en werd boos om de kleinste dingen. Dan trilde ik letterlijk van woede. De emoties gierden door mijn lijf, de welbekende mood swings. Binnen één minuut kon ik vrolijk, boos en verdrietig zijn. Het voelde alsof ik de controle kwijt was over mijn lichaam en gedrag. Daarom benoem ik bij deze prednison officieel tot mijn grootste vijand.

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: