Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Een stoma: ooit mijn grootste angst

Ik moest er een paar jaar geleden echt niet aan denken om een stoma te krijgen. Het was mijn grootste angst. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed waarom.

Ik denk door onwetendheid, en ook wel door het beeld dat ik bij een stoma had. Alleen oudere mensen hebben een stoma, het zal wel stinken en dan heb ik een poepzakje op mijn buik. Ik was bang dat mijn leven dan zou ophouden.

Tot ik in 2018 een opvlamming kreeg die maar niet overging. Geen enkel medicijn sloeg aan en de artsen hadden het steeds vaker over de optie om een stoma aan te leggen. Ik wilde er toen nog echt niet aan geloven. Ik wilde eerst alle medicijnen proberen die ik maar kon proberen. Maar na een paar maanden drong het besef langzaamaan door dat geen enkel medicijn ging helpen en dat een stoma krijgen steeds meer een realiteit werd. Ik was er toen heel slecht aan toe, en wilde van die extreme pijn van de opvlamming af, en ik wilde ook af van 30 keer op een dag naar de wc moeten. Ik wilde gewoon mijn leven weer een beetje terugkrijgen. In december 2018 heb ik een ileostoma gekregen.

Niet meer die pijn waarbij het lijkt alsof er scheermesjes door je darm gaan

Tot op de dag van vandaag heb ik geen seconde spijt van mijn stoma. Ik moet wel zeggen dat de ellende rondom de ziekte van Crohn echt niet is overgegaan. Het is gewoon lekker in mijn dunne darm gaan zitten. Maar ik ben veel minder ziek dan toen het in mijn dikke darm zat. Niet meer die pijn waarbij het lijkt alsof er scheermesjes door je darm gaan. Niet meer 30 keer op een dag naar de wc. Het is eigenlijk niet te vergelijken met elkaar.

Ik durf weer dingen te ondernemen, dagjes weg te gaan. Zonder angst dat ik niet op tijd naar een toilet kan. Het geeft mij zoveel meer rust in mijn hoofd. Ik ben vorige week zelfs een hele dag naar het strand geweest. En ik heb een paar keer in de zee gezwommen, en totaal geen stress ervaren van niet op tijd naar de wc kunnen. Dit durfde ik echt niet te doen, toen ik nog geen stoma had. Ik geniet er nu dubbel zo hard van.

 

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: