Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Stressfactoren

Vorige maand werd mijn man geopereerd aan zijn knie. In het begin grapte ik nog dat ik nu eindelijk een keer voor hem mocht zorgen en dat ik dat zo fijn vond. Maar het was toch ook een stressfactor die ons gezin onder druk heeft gezet. Mijn darmen reageren daar dan ook helaas op. Stress kan immers een opvlamming aanwakkeren. Toch kan ik er inmiddels aardig mee omgaan.

Toen ik vanwege mijn ziekte niet meer kon werken en mijn baan verloor, zei ik tegen mijn arts: ‘Misschien wordt het nu wel allemaal beter’. Ik geloofde oprecht dat door het wegvallen van de werkstress mijn ziekte weleens tot rust zou komen. Mijn lijf zou immers rust en ruimte krijgen dacht ik. Mijn arts haalde mij meteen uit die droom en antwoordde: ‘Er zullen altijd stressfactoren en stressmomenten in je leven zijn.’ Ik begreep meteen dat het wegvallen van die ene stressfactor (werk) niet mijn verlossing zou zijn.

En ze had inderdaad gelijk. Mijn hele leven lang zullen stressfactoren zich aandienen. Het krijgen van kinderen, het managen van een gezin, onderhouden van vriendschappen, verjaardagen, feestjes, feestdagen en vakanties. Maar ook ziekte en/of overlijden van dierbaren, ruzies, verhuizingen en zelfs een zware herfststorm die de schutting doet omwaaien.

Er is geen enkele mogelijkheid om stressfactoren uit mijn leven te sluiten

Dit heeft de kijk op mijn leven en mijn ziekte veranderd. Er is geen enkele mogelijkheid om stressfactoren uit mijn leven te sluiten. Het enige wat ik wel kan doen is dit accepteren en mee varen op de stroom van het leven en de stressmomenten die zich aandienen.

 

Mariëlle (38) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (7) en Femme (5). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: