Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Vakantieplanning

Yeey, het is vakantie! Mijn man en ik zitten tegenover elkaar in een zakelijke setting. Agenda’s erbij, serieuze blikken en onderhandelingen, het lijkt wel of we een heuse kinderopvang runnen samen.

De (school)vakanties zijn heerlijk voor de kids. Echter zijn deze vakanties voor mijn chronisch zieke lijf nogal een uitdaging. Zes weken is anderhalve maand! Nu krijgt menig ouder hier al vlekken van in zijn nek, maar ik kan het gewoon fysiek echt niet aan. Ik heb mijn eigen rust en ritme nodig. Ik kan niet van de kinderen verlangen om mee te gaan in mijn langzame ritme. Ze hebben meer nodig en verdienen meer plezier en vertier in hun vakantie dan zes weken leven op mijn slakkengangetje.

We plannen dagen voor de kids in bij vrienden en familie. Ook neemt papa een groot deel van de activiteiten op zich op de dagen dat hij vrij is. De weken worden zorgvuldig ingedeeld, zodat mijn lijf niet overbelast raakt. Maar dan ook wel weer het belang van de kinderen in ogenschouw houdend, omdat ze ook gewoon lekker moeten kunnen chillen en uitrusten thuis. Het is niet de bedoeling dat ze iedere dag maar weg zijn. We gaan dus op zoek naar een mooie balans, tussen inspanning en ontspanning.

Tijdens de vakantie moeten we een duidelijke planning aanhouden die om mijn belastbaarheid is heen gebouwd

We gaan met het gezin ook nog daadwerkelijk op vakantie. Tijdens deze vakantie moeten mijn man en ik ook een duidelijke planning aanhouden die om mijn belastbaarheid heen gebouwd is. Iedere ochtend zal hij met de kids wat gaan doen (zwemmen, fietsen, boodschappen), zodat ik mijzelf vast kan houden aan mijn eigen rustige ritme. Heel verdrietig en vervelend eigenlijk voor hem, besef ik wanneer ik dit opschrijf. Echter, dit is voor ons de enige manier om überhaupt weg te kunnen gaan met het gezin. Het is wel fijn dat de kids steeds groter worden en dus ook zelf op pad gaan tegenwoordig. Naar de speeltuin en het zwembad.

Ik wil hen zo min mogelijk belasten met mijn ziekte. Helaas is het in dit geval gewoonweg niet mogelijk. We hebben de planning en de reden goed met hen besproken. En er is natuurlijk altijd ruimte voor overleggen, aanpassen en onderhandelen. Zo hopen we er voor iedereen een super zomer van te maken!

 

Mariëlle (38) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (7) en Femme (5). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken. Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: