Ervaringsverhaal

Blog Shitzusjes – Vakantie

Vakantie! Ik werk in het onderwijs en studeer. Ik heb dus het geluk dat ik nu midden in zes weken vakantie zit. Zes weken waarin ik niets moet en alles mag. Heerlijk!

Al weken voordat de vakantie daadwerkelijk start, leef ik in een staat van voorpret. Ik plan samen met mijn vriend een kampeervakantie; met vriendinnen spreek ik af samen naar de film te gaan; ik zoek voor mezelf een vakantieproject uit – deze zomer ga ik mezelf beter leren koken – en zo heb ik nog tal van leuke uitjes op de planning staan. Ik plan mijn vakanties altijd ruim van tevoren, want mijn chronische ziekte neemt helaas geen tijd vrij, dus zal ik daar rekening mee moeten blijven houden.

Dan is het eindelijk zover dat de vakantie daadwerkelijk is aangebroken. De tijd waar ik zo naar uitgekeken heb. En ik? Ik loop vast. Het enige wat ik écht wil doen is in mijn bed kruipen en een goede film kijken, me terugtrekken en tijd met mezelf doorbrengen. Op het moment dat ik dit besef, sta ik op een feestje te dansen. Ik voel me niet helemaal op mijn gemak en heb het niet écht naar mijn zin. Het is er te druk, te warm en de muziek staat – ondanks de oordoppen die ik in heb – voor mij te hard. Voor wie sta ik hier eigenlijk? Ik besluit voor mezelf te kiezen. Het is immers mijn vakantie waarin ik niets hoef en alles mag. Om half negen neem ik afscheid van mijn vrienden en vertrek ik naar huis waar ik een kop thee pak, onder een deken kruip en een leuke film opzet.

Deze vakantie wordt echt een periode is waarin alles mag en niets moet

Dat voor mezelf kiezen is niet altijd gemakkelijk. Ik zie op sociale media mooie vakantiekiekjes voorbij komen van mijn vrienden en familie. Soms krijg ik daarvan het gevoel dat mijn behoefte aan rust en mezelf terugtrekken niet past in deze vakantieperiode. Toch leer ik steeds beter te luisteren naar die behoefte, want ik weet inmiddels dat ik mijn plezier niet haal uit plannen waarbij ik me niet op mijn gemak voel. En de uitgebreide vakantieplannen? Daar zullen er vast genoeg van doorgaan, maar wel alleen als ik daar ook echt van kan genieten. Zodat deze vakantie ook echt een periode is waarin alles mag en niets moet.

 

Daphne (32, rechts) en Esmée (26) zijn zusjes die beide colitis ulcerosa hebben. Ze wonen allebei met hun partner in het oosten van Nederland. Daphne is moeder van Seppe en door haar ziekte genoodzaakt te stoppen met werken, waardoor ze nu naast de zorg voor haar gezin nieuwe zingeving en hobby’s zoekt. Haar ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Esmée volgt een studie Nederlands docent en loopt stage op een middelbare school. Haar ziekte draagt ze al een aantal jaar en deze is redelijk onder controle, maar nooit helemaal afwezig.
Samen richtten de zusjes de Instagram Shitzusjes op waar ze verhalen en ervaringen delen over hun ziekte, die overeenkomsten heeft, maar ook zeker verschillen kent. Ze komen uit een gezin waar IBD veel voorkomt, maar waar ook véél humor en gezelligheid is. Hun ziekte bekijken ze daardoor ook graag met humor en optimisme.

 

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: