Ervaringsverhaal

Blog Marleen

‘Donderdag 29 juni staan we met een groep mensen met IBD op de top van de Grossglockner.’ Marleen doet mee met Expeditie IBD – de beklimming van de Grossglockner – eind juni 2023. Ze is druk bezig met het trainen hiervoor.

Soms, als het trainen niet goed lukt vanwege lichamelijk ongemak, dan vraag ik me af hoe ik ooit bovenop die berg moet komen. Dan stel ik me voor hoe we hijgend en puffend naar boven lopen, hoe de benen verzuren, hoe we een gletsjer oversteken, hoe heerlijk stil het in mijn hoofd wordt door de fysieke inspanning. Ik stel me voor hoe ik op een gegeven moment niet meer vooruit te branden ben door vermoeidheid en dan toch nog ergens een beetje energie weet te vinden om door te gaan. Dat we elkaar motiveren om onze grenzen te verleggen. Ik stel me de absolute stilte voor hoog in de bergen, een steenbok die voor ons wegrent, het fluiten van een alpenmarmot, de helderblauwe gentianen naast het pad, het gevoel dat we nietig en klein zijn tussen de hoge reuzen. Dat we bovenop de top staan en eindeloos ver kunnen kijken over de prachtige alpen. Het gevoel dat er echt niks beter is dan die plek en dat fenomenale uitzicht. Dan weet ik weer waar ik het voor doe en stap ik met frisse moed op de crosstrainer. Het gevoel dat je de volgende dag nauwelijks meer kunt lopen van de spierpijn laat ik gemakshalve maar even buiten beschouwing.

De betrokkenheid van mensen in mijn omgeving, maakt het trainen zo veel leuker!

Sinds de oproep in Crohniek, toen ik nog niet eens wist of ik mee mocht, motiveert het me enorm om meer te bewegen en sporten. Het sporten doet mij goed en ik ben dan ook blij dat we met deze expeditie bijdragen aan het organiseren van leefstijlevents. Bij de sportschool @anytimefitnessbennekom waar ik train, is iedereen heel betrokken en geïnteresseerd. Als het tegenzit door corona, griep of spit, dan peppen ze mij op om de training weer op te pakken. Vriendinnen vragen om samen te wandelen en binnenkort maak ik een mini wandel expeditie van twee dagen met mijn gezin. We slapen onderweg in een trekkershut. Zo kan ik trainen en hoop ik stiekem ook mijn kinderen nog enthousiaster te maken voor het wandelen. Die betrokkenheid van mensen in mijn omgeving, maakt het trainen zo veel leuker!

In de laatste week van juni 2023 gaan 14 mensen met IBD – samen met MDL-arts Vincent de Jonge en Menne Scherpenzeel, directeur Crohn & Colitis NL, de Grossglockner beklimmen, de hoogste berg van Oostenrijk (3798 meter). Zij hopen met elkaar de top van de berg te bereiken. En zij halen hiermee geld op zodat Crohn & Colitis NL drie Pit & Fit leefstijlevents kan organiseren later dit jaar.

Steun Expeditie IBD

 

Alle informatie over Expeditie IBD

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: