Ervaringsverhaal

Blog Maud – Energie verdelen

Tjaa, iets waar ik nog niet zo goed in ben is mijn energie verdelen. Nu ik klaar ben bij de fysio, ben ik begin dit jaar begonnen met sporten in de sportschool. Het sporten is niet vanwege mijn colitis, maar het heeft natuurlijk wel een positief effect op mijn ziekte.

Ik werk 32 uur per week, wat voor mij prima te doen is. Op mijn vrije dagen, ga ik naar de sportschool. Dan train ik samen met mijn vriend. Voor de gezelligheid en ook omdat hij mij extra motiveert. Langzaam begin ik het leuk te vinden, iets wat ik echt nooit van mezelf had verwacht. Ik train lekker in mijn sportlegging en oversized shirt, zodat niemand mijn opgeblazen buik ziet als die weer eens vervelend doet.

Het sporten geeft me een positief gevoel, maar ik ben de rest van de dag gesloopt en kan dan makkelijk de halve middag slapen. Samen met mijn diëtiste heb ik gekeken wat ik het beste kan eten na het sporten, omdat ik dan zo moe ben. Ze adviseerde me om binnen een uur na het sporten voldoende eiwitten binnen te krijgen. En ze gaf ook aan dat de juiste gezonde voeding goed is voor het herstel van mijn spieren. Nou moet ik zeggen dat ik verbaasd was dat ik nog spieren had, want ik heb al heel wat jaartjes niks meer gedaan. Dit is nu dan ook best een nadeel. Er gaat namelijk geen dag voorbij zonder spierpijn. Die spierpijn vraagt ook weer energie. Wat fijn is, is dat dit tijdelijk is. Zodra mijn lichaam weer gewend is aan het sporten, wordt de spierpijn minder en houd ik meer energie over.

Sinds ik weer sport, zijn mijn buikpijn en krampen enorm afgenomen!

Het blijft nog even puzzelen tot ik de juiste balans heb gevonden. Het doel is dat ik mezelf vrolijk, fit en uiteindelijk energieker ga voelen. Oh ja en niet onbelangrijk, sinds ik weer sport, zijn mijn buikpijn en krampen enorm afgenomen! Win-win!

 

Maud (23) heeft sinds 2022 colitis ulcerosa. Wat begon met buikpijn, bloed en slijm eindigde in een ongeneselijke ziekte waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt. Weinig energie, veel moe, buikpijn, frustratie, maar ook het besef dat je moet genieten van de kleine dingen, je grenzen moet verleggen en leren kennen, uitdagingen moet aangaan en goed voor jezelf moet zorgen.

Door haar positiviteit, doorzettingsvermogen en humor vecht ze zich er doorheen. Op haar sociaal media @eenlevenmetcolitis deelt ze haar leven en probeert zo het taboe rondom spijsverteringsziektes te doorbreken.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: