Blog Patricia – Medische burn-out
De afgelopen maanden waren pittig. Ik was zo moe, dat ik nauwelijks nog kon functioneren. Ook kon ik geen drukte en prikkels meer verdragen. Normaal heb ik al niet veel energie, maar nu was het echt extreem.
De afgelopen maanden waren pittig. Ik was zo moe, dat ik nauwelijks nog kon functioneren. Ook kon ik geen drukte en prikkels meer verdragen. Normaal heb ik al niet veel energie, maar nu was het echt extreem.
Ik had geen idee waar die verandering door kwam. De Crohn is nog steeds in remissie, dus dat kon de oorzaak niet zijn. Gelukkig stuurde mijn huisarts me door naar een psycholoog. Zij kwam al snel met de diagnose: medische burn-out.
De laatste jaren heb ik zoveel meegemaakt. Als ik was hersteld van het ene, had ik amper tijd om op adem te komen, of de volgende (medische) uitdaging stond al klaar. Altijd maar doorgaan, en in standje overleven. Het is lang goed gegaan, maar nu was het toch teveel geworden. M’n lichaam gaf duidelijk aan dat het rust nodig had.
Elke dag een wandeling, goed eten en vaak in bad, en verder helemaal niks moeten
Normaal als je een burn-out heb, door bijvoorbeeld stress op het werk, meld je je ziek. Maar als de burn-out door alle medische afspraken, operaties enzovoort komt, dan kan je daar niet echt een pauze van nemen.
Op advies van de psycholoog heb ik wel echt rust genomen. Alles wat niet noodzakelijk was, heb ik even gelaten voor wat het was. Ik heb een vakantiehuisje gehuurd en heb 3 weken rust gehad. Elke dag een wandeling, goed eten en vaak in bad, en verder helemaal niks moeten. Het heeft me goed gedaan.
De afgelopen twee weken waren weer druk. Sommige afspraken ontkom je helaas niet aan. Maar het goede nieuws is dat de Crohn nog steeds in remissie is. En ik sta op de wachtlijst voor een litteken-correctie/breukoperatie. Tot de operatie heb ik dus rust en weinig medische afspraken.
Het gaat langzaam, maar het gaat steeds een beetje beter.
Patricia (36) heeft sinds 2004 de ziekte van Crohn. Ze heeft veel ups en downs gehad, maar inmiddels is ze in remissie. Ondanks dat de uitdagingen met de ziekte van Crohn soms groot zijn, probeert ze positief te blijven. Op sociaal media en haar blogs (crohnjuweel) geeft ze een kijkje in het leven met een chronische ziekte. Ook bespreekt ze taboe-onderwerpen en probeert ze meer aandacht voor de ziekte te vragen.
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.