Ervaringsverhaal

Blog Patricia – Poepschaamte

Er zijn nog steeds veel mensen die het gênant vinden om erover te praten. En dan wordt er ook nog vaak lacherig over gedaan. Wat eigenlijk gek is want we doen het allemaal. Er hangt nog steeds z’n groot taboe rondom poepen.

Voor veel lotgenoten met IBD zorgt dit voor angst, want vaak moeten ze vaker naar het toilet. Iets buiten de deur doen zorgt vaak voor meer stress, want is er ergens een toilet in de buurt? Altijd de angst of je het toilet wel op tijd haalt en vaak nog de angst om ergens anders naar het toilet te gaan.

Er zijn veel te weinig openbare toiletten

Ik had dit voor mijn stoma-operatie ook. Maar als je soms 20 keer per dag moet, dan ontkom je er niet aan om buitenshuis naar het toilet te gaan. De andere optie is om thuis te blijven wat helaas vaak gebeurt, waardoor je sociale leven steeds beperkter wordt. Er zijn mensen die hier echt eenzaam door worden, ook jongeren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er veel te weinig openbare toiletten zijn.

Hebben jullie hier ook last van?

 

Patricia (36) heeft sinds 2004 de ziekte van Crohn. Ze heeft veel ups en downs gehad, maar inmiddels is ze in remissie. Ondanks dat de uitdagingen met de ziekte van Crohn soms groot zijn, probeert ze positief te blijven. Op sociaal media en haar blogs (crohnjuweel) geeft ze een kijkje in het leven met een chronische ziekte. Ook bespreekt ze taboe-onderwerpen en probeert ze meer aandacht voor de ziekte te vragen.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: