Ervaringsverhaal

Blog Shitzusjes – Goede voornemens

De eerste week van 2023 zit erop! Beetje bijgekomen van de decembermaand of ben je druk in de weer met je 16 goede voornemens?

Onze trouwe volgers op Instagram zagen ons even niet. Wij hadden in december een social media stop. December zit bij ons al zo vol in real life met feestdagen, verjaardagen en gezelligheid, en we voelden de druk om het online ook gezellig te maken. Wij namen dus even rust. Nu zijn we er weer en hebben zoveel te doen: gezonder eten, een dagelijkse yoga-challenge, dry January, mediteren, beter slapen, extra sporten… Alle goede voornemens van 2023 vliegen ons online om de oren.

Het lijkt wel alsof je jezelf alleen kan verbeteren als je begint op 1 januari. Dus gaan we massaal aan de slag met allerlei nieuwe gewoonten. Dit is immers hét moment. Toch? Meestal houden we het wel een paar weken vol, om er vervolgens ergens in februari de brui aan te geven. Een portie zelfkritiek eroverheen omdat we het weer niet hebben volgehouden en dan uitzitten tot de volgende 1 januari. In die periode ontstaan vast en zeker ook weer een hoop nieuwe voornemens, die toegevoegd kunnen worden aan het lijstje. Uiteindelijk voelen we ons er niet beter door.

Ons belangrijkste voornemen is de rust behouden of erop terugvallen als we onszelf toch een keer voorbijlopen

Wij hebben de afgelopen jaren één ding geleerd. Rust. Rust doet ons lijf en hoofd goed. Bij rust gaat ons lijf beter dan alles wat we moeten om nóg beter te worden. Wij hebben ook genoeg dromen voor 2023. Echter, ons belangrijkste goede voornemen is die rust behouden of erop terugvallen als we onszelf toch een keer voorbijlopen of als het even niet lukt. Het (opnieuw) oppakken kan altijd nog. Want wij zijn al goed genoeg, net als jij. Jij hoeft ook niet beter te worden dit jaar. Jij bent ook goed!

 

Daphne (32) en Esmée (26) zijn zusjes die beide colitis ulcerosa hebben. Ze wonen allebei met hun partner in het oosten van Nederland. Daphne is moeder van Seppe en door haar ziekte genoodzaakt te stoppen met werken, waardoor ze nu naast de zorg voor haar gezin nieuwe zingeving en hobby’s zoekt. Haar ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Esmée volgt een studie Nederlands docent en loopt stage op een middelbare school. Haar ziekte draagt ze al een aantal jaar en deze is redelijk onder controle, maar nooit helemaal afwezig.
Samen richtten de zusjes de Instagram Shitzusjes op waar ze verhalen en ervaringen delen over hun ziekte, die overeenkomsten heeft, maar ook zeker verschillen kent. Ze komen uit een gezin waar IBD veel voorkomt, maar waar ook véél humor en gezelligheid is. Hun ziekte bekijken ze daardoor ook graag met humor en optimisme.

 

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: