Ervaringsverhaal

Blog Shitzusjes – Maar je kon wel

De afgelopen tijd kende wat feestjes. Gezelligheid, lekker weer en een wijntje erbij. Wij genieten ons suf van dit soort momenten. We verlangen naar meer: de warme zomer, bikini, vakantie, barbecueën! Zolang het maar met veel gezelligheid gepaard gaat, zijn wij er voor in!

Dat betekent ook dat we het seizoen naderen van ‘maar je kon wel…’. In deze tijd van sociale media – waar we zelf ook goed aan meedoen – komen we deze zin veel tegen. Als wij uitleggen waar onze hick-up zat in de afgelopen dagen, dan horen we hem regelmatig. Spot iemand een shiny foto van ons bij de barbecue, met een wijntje in de hand, wordt er geconcludeerd dat het allemaal wel meevalt bij ons.

Een keer niet balanceren, is een grens overschrijden waar we de prijs voor betalen

We schrijven nu geen blog met de uitleg hoe we onze agenda’s moeten aanpassen aan dit soort feestjes. Dat balanceren in ons leven een must is, hebben we al vaker duidelijk gemaakt. En een keer niet balanceren, is een grens overschrijden waar we de prijs voor betalen. Het is een beetje zoals de Belastingdienst, er volgt een naheffing waarvan je nog niet weet hoe hoog die gaat uitpakken. Dat op zichzelf is natuurlijk al zuur en pittig om mee te dealen. De ‘maar je kon wel…’ daarbovenop, komt dan extra hard binnen als we nog bezig zijn die rekening te betalen.

Wij vragen ons dan ook af hoe we de ‘maar je kon wel…’ het beste kunnen pareren. Wat is het antwoord waarmee we komend seizoen uit de voeten kunnen? Beleefd maar duidelijk? Is er een magische oplossing waarbij iedereen in onze maatschappij naar zijn eigen kunnen kan participeren zonder verantwoording te hoeven afleggen voor de iets ongezondere keuzes? Alleen voor de zomer hoor, om te beginnen!

 

Daphne (32, rechts) en Esmée (26) zijn zusjes die beide colitis ulcerosa hebben. Ze wonen allebei met hun partner in het oosten van Nederland. Daphne is moeder van Seppe en door haar ziekte genoodzaakt te stoppen met werken, waardoor ze nu naast de zorg voor haar gezin nieuwe zingeving en hobby’s zoekt. Haar ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Esmée volgt een studie Nederlands docent en loopt stage op een middelbare school. Haar ziekte draagt ze al een aantal jaar en deze is redelijk onder controle, maar nooit helemaal afwezig.
Samen richtten de zusjes de Instagram Shitzusjes op waar ze verhalen en ervaringen delen over hun ziekte, die overeenkomsten heeft, maar ook zeker verschillen kent. Ze komen uit een gezin waar IBD veel voorkomt, maar waar ook véél humor en gezelligheid is. Hun ziekte bekijken ze daardoor ook graag met humor en optimisme.

 

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: