Ervaringsverhaal

Blog Valerie – Aanpassen

Inmiddels ben ik alweer vier weken thuis. De vakantie waar ik zo lang naar uit heb gekeken lijkt nu alweer bijna vergeten. Het was heerlijk om even het gevoel te  hebben niet ziek te zijn. Geen afspraken of verplichtingen te hebben, alleen maar genieten van de ontspanning.

Ik had mij voorgenomen die ontspanning zo lang mogelijk thuis door te zetten. Dat is een haast onmogelijke missie gebleken. Het was behoorlijk moeilijk om meteen weer in mijn dagelijkse ritme te komen. Ook mijn darmen protesteerden flink. Met veel frustratie tot gevolg. Dat gevoel van niet ziek zijn, was meteen weer weg.

En nu komt de winter eraan. Het is ’s avonds steeds vroeger donker. Ook wordt het steeds kouder. Ik merk dat mijn lichaam ook daarop reageert, en het moeilijk vindt om zich aan te passen. Ik voel mij namelijk het beste met warmere temperaturen. Mijn spieren en gewrichten voelen dan fijner en ook in mijn hoofd ben ik dan rustiger. Tegelijkertijd kan ik ook erg genieten van de komende periode. Het huis gezellig maken voor de feestdagen, leuke dingen proberen te ondernemen. Maar ik snap dat dit niet voor iedereen geldt. De komende periode kan ook een van de moeilijkste periodes zijn, vanwege alle sociale verplichtingen rondom de feestdagen.

Belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam

Een chronische ziekte hebben, betekent dat je lichaam zich constant moet aanpassen aan de omstandigheden. En jij moet daar zo goed mogelijk in meegaan. Als de seizoenen veranderen, moet je lichaam nog eens extra aanpassingen doen. Soms gaat dat gemakkelijk, soms is het moeilijk. Belangrijkste is om te luisteren naar je lichaam. Wat het nodig heeft, maar nog belangrijker: wat jíj nodig hebt.

 

Valerie (30) kreeg in 2017 de diagnose ziekte van Crohn. Daarnaast heeft ze ingewikkelde perianale fistels. In 2018 kreeg ze vanwege de fistels een colostoma. Valerie probeert het leven zo positief mogelijk te benaderen, ook al valt haar dit soms zwaar. Momenteel is ze volledig afgekeurd en om de dagen door te komen houdt ze zich bezig met lezen, puzzelen, een goede serie kijken en wandelen met haar hond Pip. In haar blogs geeft ze een inkijk in haar dagelijks leven en hoopt ze herkenning en erkenning te bieden voor wie daarnaar op zoek is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: