Ervaringsverhaal

Blog Valerie – Lekkerder in mijn vel

De laatste maanden ben ik steeds meer bezig met het vinden van manieren om lekkerder in m’n vel te zitten. Zo heb ik sinds november mijn hondje Pip; een keuze waar ik lang over heb nagedacht. Als ik namelijk een opvlamming heb, gaat de zorg voor haar gewoon door. Maar, belangrijker is dat zij die stok achter de deur is waardoor ik naar buiten moet om te lopen.

En ja, vaak zie ik er tegenop. Echter, eenmaal buiten vind ik het toch heerlijk om te lopen. Bewegen is goed voor het lichaam. Als je gezond bent sowieso, maar als je zoiets als Crohn hebt, dan is het helemaal belangrijk om in beweging te blijven.

Ik heb me ook voorgenomen meer dingen te doen waar ìk gelukkig van word. Een hele dag series kijken? Gewoon doen. Een nachtje weg alleen? Waarom niet. Zin in vakantie? Ik kom eraan, zon!  Niemand die mij tegen gaat houden en vertellen dat ik iets niet mag doen. En zeker de Crohn niet.

En als laatste; ik wil meer bezig zijn met voeding. Voor wie mij al lang kent; ik ben altijd al te zwaar geweest. En ik ben ook al zo lang ik mij kan herinneren met een dieet bezig geweest. Maar dat wil ik niet langer. Toen ik ziek werd en 30 kilo afviel (niet omdat ik dat wilde, maar omdat ik geen eten kon binnenhouden en mijn darmen geen voedingsstoffen opnamen), kreeg ik vaak te horen ‘Oh wat zie je er goed uit!’ Nou, ik was lijkbleek en zag er echt niet gezond uit, maar ik was wél dun.

De combinatie van genen, eetgedrag en medicatie is funest voor de weegschaal

Vorig jaar begon ik met nieuwe medicatie, eindelijk een middel dat ik niet meteen afstootte. Maar geleidelijk kwamen de kilo’s er ook weer aan. Logisch, als je jarenlang vrijwel niks kan eten en ineens smaakt alles je weer, dan eet je ook meer. En ja, ik hou ook van chocola. Hallo, ik ben ook maar een mens. De combinatie van genen, eetgedrag en medicatie is funest voor de weegschaal.

Ik ben niet persé onzeker over mijn figuur, ik loop nog steeds in mijn bikini’s op het strand. Voor de Crohn en fistels is het gewoon beter als ik wat kilo’s kwijtraak. Daarom ga ik binnenkort naar iemand toe voor begeleiding. Om hopelijk meer inzicht te krijgen over een gezond voedingspatroon. Mijn levensstijl leren aanpassen. Zodat ik op de lange termijn mee kan helpen om mijn Crohn in remissie te krijgen. En dat ik dan een nieuwe garderobe kan shoppen, is een mooie bonus 😉

Valerie (30) kreeg in 2017 de diagnose ziekte van Crohn. Daarnaast heeft ze ingewikkelde perianale fistels. In 2018 kreeg ze vanwege de fistels een colostoma. Valerie probeert het leven zo positief mogelijk te benaderen, ook al valt haar dit soms zwaar. Momenteel is ze volledig afgekeurd en om de dagen door te komen houdt ze zich bezig met lezen, puzzelen, een goede serie kijken en wandelen met haar hond Pip. In haar blogs geeft ze een inkijk in haar dagelijks leven en hoopt ze herkenning en erkenning te bieden voor wie daarnaar op zoek is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: