Ervaringsverhaal

Blog Valerie – Op naar Valerie 2.0

De afgelopen weken heb ik behoorlijk wat last gehad van neerslachtige momenten. Niks leek goed te gaan. Een soort negatieve spiraal waar het heel moeilijk is om uit te komen.

Ik loop al een tijdje weer bij de psycholoog voor een stuk onverwerkt trauma. Maar ook om te proberen het vertrouwen in mezelf terug te krijgen. Zowel vertrouwen in mijn lichaam als in mij als persoon. Door het ziek worden en zijn, heb ik dit vertrouwen al een hele tijd niet meer. Het vertrouwen in mijn lichaam is minimaal geweest, en nog steeds heb ik daar moeite mee. Alsof ik zogezegd ieder moment weer kan instorten. Mijn grootste uitdaging is de gedachten loslaten die daarmee te maken hebben.

Ook als persoon wil ik graag weer meer zelfvertrouwen opbouwen. Ik was een heel eind, maar door ziek te worden brokkelde dat langzamerhand weer af. Alsof mijn hele persoonlijkheid alleen nog maar uit ziek zijn bestond. Wat uiteraard niet zo is, ik ben zoveel meer.

Kleine stappen vooruit zijn nog steeds stappen

Daarom geef ik mezelf nu iedere week een uitdaging, waarbij ik probeer om uit mijn comfortzone te stappen. Dingen te doen die ik al lange tijd wilde doen, maar nooit echt durfde. En dat hoeft niet iets groots te zijn, kleine stappen vooruit zijn nog steeds stappen. Een keer alleen lunchen bijvoorbeeld, of naar de bioscoop gaan. Of ’s avonds alleen uiteten. Dit lijken misschien normale dingen om te doen, maar zijn best moeilijk als je zoals ik last hebt van onzekerheid.

Zo hoop ik over een tijdje weer flink meer zelfvertrouwen te hebben. Dat ik ook weer fijne gedachten over mezelf mag hebben, dat ik mij weer kan herinneren dat ik meer ben dan alleen de ziekte. Een soort Valerie 2.0, ik kijk er nu al naar uit!

 

Valerie (31) kreeg in 2017 de diagnose ziekte van Crohn. Daarnaast heeft ze ingewikkelde perianale fistels. In 2018 kreeg ze vanwege de fistels een colostoma. Valerie probeert het leven zo positief mogelijk te benaderen, ook al valt haar dit soms zwaar. Momenteel is ze volledig afgekeurd en om de dagen door te komen houdt ze zich bezig met lezen, puzzelen, een goede serie kijken en wandelen met haar hond Pip. In haar blogs geeft ze een inkijk in haar dagelijks leven en hoopt ze herkenning en erkenning te bieden voor wie daarnaar op zoek is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: