Ervaringsverhaal

Blog Valerie – UWV-keuring

Vorige week was het zover; ik moest naar het UWV voor een keuring. Ik zat al een tijd te wachten op de oproep (lees: meer dan een jaar!), dus het was best spannend dat het nu eindelijk zover was.

Zoals altijd met belangrijke gesprekken, was mijn lijf er ook weer flink mee bezig. In mijn hoofd was ik niet heel erg nerveus, maar onbewust was ik er fysiek toch meer mee bezig dan ik dacht. Meer gerommel in mijn buik, meer krampen en vaker mijn stomazakjes moeten verwisselen.  Allemaal niet ernstig, maar wel vervelend. Achteraf bleek die nervositeit niet nodig, het was een heel fijn gesprek. En dus ging ik met een goed gevoel weer naar huis.

Het is frustrerend dat iemand anders moet bepalen of je wel of niet ziek genoeg bent

Ik denk dat de nervositeit komt vanwege het gevoel mezelf constant te moeten verantwoorden. Mensen zien te overtuigen dat er wel degelijk iets met mij aan de hand is, ondanks dat je het niet altijd even duidelijk ziet. Wat als ze mij niet geloven? Hoe kan ik duidelijk maken hoe zwaar het kan zijn met een chronische ziekte zoals Crohn?
Het is frustrerend dat iemand anders moet bepalen of je wel of niet ziek genoeg bent. Wat je wel en niet aan kan in het dagelijks leven. Ik zou graag een maand willen ruilen, ik denk dat de meesten dan meteen hun visie herzien. Daarnaast, dit leven is niet iets waar ik voor heb gekozen. Het is mij overkomen, en ik probeer er het beste van te maken.

Maar nu hoef ik mij niet meer te verantwoorden. Dit was (voorlopig) mijn laatste keuring bij het UWV. En ik ben al de hele week enorm opgelucht. Ik kan nu vooruit kijken, focussen op wat ik nog wel kan en proberen te accepteren wat niet meer lukt. Wie weet wat de toekomst brengt, ik kan deze nu in ieder geval weer proberen op te bouwen.

 

Valerie (31) kreeg in 2017 de diagnose ziekte van Crohn. Daarnaast heeft ze ingewikkelde perianale fistels. In 2018 kreeg ze vanwege de fistels een colostoma. Valerie probeert het leven zo positief mogelijk te benaderen, ook al valt haar dit soms zwaar. Momenteel is ze volledig afgekeurd en om de dagen door te komen houdt ze zich bezig met lezen, puzzelen, een goede serie kijken en wandelen met haar hond Pip. In haar blogs geeft ze een inkijk in haar dagelijks leven en hoopt ze herkenning en erkenning te bieden voor wie daarnaar op zoek is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: