De meeste mensen denken bij eenzaamheid vaak aan oudere mensen, maar helaas ervaren veel jongeren die chronisch ziek zijn dit ook. Als je chronisch ziek bent lukt het vaak niet om mee te draaien met de maatschappij. Werken lukt soms niet en ook zijn sociale activiteiten vaak een uitdaging.
Doordat de pijn en vermoeidheid ineens kunnen opspelen is het moeilijk om iets te plannen en gebeurt het nog weleens dat je iets op het laatste moment moet afzeggen. Voor je omgeving is dit vaak moeilijk te begrijpen, want de ene dag zien ze dat je wel iets leuks kunt doen, maar ze zien meestal niet dat je de dag erna hiervan moet bijkomen. Ziek zijn betekent vaak dat je keuzes moet maken. De keus waar je je energie aan uitgeeft, want die is nou eenmaal beperkt.
Hierdoor is het moeilijk om vriendschappen te onderhouden. Want de ene keer ben je de vriendin die gezellig overal aan meedoet en de andere keer ben je de vriendin die nergens mee naar toe kan. Je leven is vaak heel anders dan dat van vrienden, je hebt heel andere problemen. Je kunt niet meepraten over luxeproblemen, leuke vakanties en feestjes, maar je wilt eigenlijk ook niet praten over jouw problemen omdat dat dan toch als zeuren voelt.
Zo vaak thuis zijn en leuke activiteiten moeten missen kan soms behoorlijk eenzaam zijn
Je wordt niet meer overal voor gevraagd, of de hele dag weg kost te veel energie (en geld). Zo wordt je sociale wereld steeds een stukje kleiner. Zo vaak thuis zijn en leuke activiteiten moeten missen kan soms behoorlijk eenzaam zijn.
Zelf voel ik mij ook wel eens eenzaam in het ziek zijn, je moet tenslotte toch alles zelf ondergaan. Er gaat wel familie mee naar afspraken en onderzoeken, maar uiteindelijk ben jij degene die alles ondergaat en er elke dag mee moet dealen.
Ik heb het al vaker in mijn blogs geschreven, maar het positieve aan dit alles is dat je hierdoor wel de kleine dingen gaat waarderen. En ook de mensen die er wel voor je zijn! Zoals mijn familie die altijd meeleeft en me overal bij helpt.
Voelen jullie je wel eens eenzaam? En wie staat er wel altijd voor jou klaar?
Patricia (36) heeft sinds 2004 de ziekte van Crohn. Ze heeft veel ups en downs gehad, maar inmiddels is ze in remissie. Ondanks dat de uitdagingen met de ziekte van Crohn soms groot zijn, probeert ze positief te blijven. Op sociaal media en haar blogs (crohnjuweel) geeft ze een kijkje in het leven met een chronische ziekte. Ook bespreekt ze taboe-onderwerpen en probeert ze meer aandacht voor de ziekte te vragen.
Wil jij je verhaal kwijt?
Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.
Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.