Ervaringsverhaal

Wilma – Ik was liever gewoon blijven werken

Wilma is 64 jaar en kreeg 14 jaar geleden de ziekte van Crohn.

De diagnose Crohn was mijn cadeau voor mijn 50e verjaardag. Eerst dachten de artsen dat mijn vreselijke buikpijn het gevolg was van een blindedarmontsteking. Na mijn operatie en diverse bloedonderzoeken bleek het Crohn te zijn. Uiteindelijk heb ik ruim een halfjaar in het ziekenhuis gelegen, want ik had steeds hoge koorts, ontstekingen en abcessen. Pas na het aanleggen van een tijdelijk stoma kwamen mijn darmen eindelijk tot rust. Na elf maanden werd de stoma weer verwijderd en kon ik langzaamaan mijn leven weer oppakken en mijn werk opbouwen. Dat laatste viel niet mee. Soms lag ik na een werkdag al om 18.00 uur in bed. Woensdag was mijn vrije dag, dan moest ik echt bijtanken. Uiteindelijk ben ik 5 jaar geleden afgekeurd. De ene dag kan ik over huizen springen, de andere dag weet ik niet hoe ik mijn bed moet uitkomen. Soms krijg ik de opmerking: ‘zo, jij bent lekker thuis’. Maar dat is niet mijn keus geweest. Ik was liever gewoon blijven werken.

Afgezien van wat opvlammingen, is mijn ziekte gelukkig rustig gebleven. Een regelmatig leven, met minder stress helpt. Voor mijn diagnose was het voor mij altijd lang leve de lol. Nu moet ik altijd rekening houden met mijn Crohn. Als ik in het weekend iets leuks heb gepland, doe ik al vanaf woensdag rustig aan. Ik wil blijven meedoen met zoveel mogelijk dingen, maar vanzelfsprekend is dat niet meer. Als ik mijn grenzen overga, krijg ik altijd achteraf de rekening gepresenteerd. Ik blijf ondanks alles positief. Vóór mijn 50e heb ik altijd genoten, dan moet ik nu maar wat inleveren. Ik ga niet in een hoekje zitten kniezen. Ik doe wat ik kan doen. Echt zorgen maak ik me niet over de toekomst. Al blijft het natuurlijk een onvoorspelbare ziekte.

Wilma - Ik was liever gewoon blijven werken

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: