Onderzoek

Ervaringen van mensen met IBD met operaties

Mensen met IBD hebben veel waardering voor de gekregen zorg rondom hun operatie.

Vertrouwen in chirurg

Het ondergaan van een operatie is voor veel mensen met IBD uiteindelijk een goede beslissing, blijkt uit onderzoek van Crohn & Colitis NL. De kwaliteit van leven stijgt voor een deel van de mensen aanzienlijk. En 95% heeft vertrouwen in de deskundigheid van de chirurg. Mensen met IBD hebben veel waardering voor de gekregen zorg rondom hun operatie.

Verbeterpunten

Uiteraard zijn er ook verbeterpunten. Zo is er volgens patiënten meer behoefte aan aandacht voor de invloed van een operatie op hun psyche.

Dit is een greep uit de resultaten uit het onderzoek ‘Ervaringen van mensen met IBD met operaties’ dat Crohn & Colitis NL via het patiënten-panel heeft uitgezet. Uit het onderzoek, waaraan 235 mensen meededen, blijkt dat twee derde van hen vaker dan één keer is geopereerd vanwege de darmziekte; 19% zelfs meer dan vijf keer.

Ik miste informatie over de mogelijke gevolgen van een operatie op je psyche. Mijn verblijf op de intensive care was traumatisch.

 

Factsheet

Crohn & colitis NL brengt deze punten met bijbehorende cijfers bij diverse zorgverleners onder de aandacht middels een factsheet met de belangrijkste conclusies en aanbevelingen.

Ben je geïnteresseerd in het rapport, stuur dan een mail naar Danielle vd Horst.

Er is uitvoerig gesproken over de voor- en nadelen van de operatie. Er werd naar mij geluisterd.

Delen op social media: