Onderzoek

Pro-RAPID: de juiste infliximab-dosering voor kinderen met Crohn

Infliximab speelt een heel belangrijke rol in de behandeling bij kinderen met ziekte van Crohn. De huidige dosering voor kinderen is voornamelijk gebaseerd op studies bij volwassen met ziekte van Crohn. Kinderen zijn echter geen ‘mini-volwassenen’. Uit verschillende studies blijkt dat jonge kinderen met de huidige dosering vrijwel allemaal een te lage medicijnspiegel hebben.

Doel

Voor een goede werking van infliximab is het juist belangrijk dat de medicijnspiegel in het bloed goed is. Een goede medicijnspiegel betekent namelijk vaak een betere controle van ziekte van Crohn. Het is daarom belangrijk dat kinderen met ziekte van Crohn vanaf de start de juiste infliximab-dosering krijgen.

Er zijn nog geen studies gedaan naar de optimale infliximab-dosering en de effectiviteit van een intensiever infliximab-behandelschema bij kinderen met de ziekte van Crohn. Wel weet men al dat een hoge medicijnspiegel veilig is en niet leidt tot meer complicaties.

Het onderzoek

In deze studie wordt de effectiviteit van een intensievere infliximab-behandeling onderzocht bij kinderen met ziekte van Crohn. Patiënten onder de 15 jaar met de ziekte van Crohn die starten met infliximab komen in aanmerking voor de studie. Binnen deze studie worden 7 infliximab infusen gegeven, verspreid over 24 weken, in plaats van 5 infusen zoals de standaarddosering. De onderzoekers verwachten dat patiënten die meedoen in deze studie betere medicijnspiegels hebben, waardoor het medicijn infliximab beter werkt en de ziekte beter onder controle blijft.

De studie is een initiatief van het Erasmus MC-Sophia kinderziekenhuis. De studie is in dit centrum gestart, en naar verwachting zullen binnenkort ook andere ziekenhuizen binnen Nederland meedoen aan de Pro-RAPID studie.

Meedoen of meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Beiden zijn werkzaam in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Delen op social media: