Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het hele spijsverteringskanaal. Hoe vaak komt het voor en wat houdt het in?

 

Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

Crohn is een ontsteking die kan voorkomen in het hele spijsverteringskanaal (van ‘mond tot kont’). De Amerikaanse arts Burrill B. Crohn beschreef deze ziekte in 1932 voor het eerst. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Crohn komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden en veroorzaakt littekenweefsel in de darmwand.

    Download de brochure Ziekte van Crohn

Bekijk de animatie over de ziekte van Crohn:

Wat is IBD?

Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekte, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer IBD.

Hoe vaak komt de ziekte van Crohn voor?

De ziekte van Crohn komt steeds vaker voor, vooral in westerse landen. In Nederland hebben ruim 90.000 mensen een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets minder dan de helft de ziekte van Crohn.

Cijfers en feiten ziekte van Crohn

  • Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen de diagnose ziekte van Crohn in Nederland.
  • De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 30e levensjaar.
  • Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

De oorzaak van de ziekte is niet bekend, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Het aantal mensen met Crohn stijgt de laatste jaren, in tegenstelling tot colitis ulcerosa.

Net de diagnose

Als je net de diagnose ziekte van Crohn hebt gekregen, komt er misschien veel op je af. In deze filmopname van de podcast ‘Net de diagnose IBD’ deelt journalist en radiopresentator Tim de Wit, die zelf de ziekte van Crohn heeft, zijn eigen ervaringen en gaat hij in gesprek met Margot van Zon en Rajiv Karamat. Margot heeft de ziekte van Crohn en is coach. Zij begeleidt onder andere mensen met IBD. Rajiv heeft colitis ulcerosa en kreeg vanwege zijn ziekte een stoma. Suzanne Anjie, arts op de afdeling MDL van het Amsterdam UMC, praat ook mee over deze eerste fase net na de diagnose IBD.

Ervaringen met de ziekte van Crohn

Ervaringen van anderen

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

  • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
  • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
  • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.