Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het hele spijsverteringskanaal. Hoe vaak komt het voor en wat houdt het in?

 

Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

Crohn is een ontsteking die kan voorkomen in het hele spijsverteringskanaal (van ‘mond tot kont’). De Amerikaanse arts Burrill B. Crohn beschreef deze ziekte in 1932 voor het eerst. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Crohn komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden en veroorzaakt littekenweefsel in de darmwand.

Bekijk de animatie over de ziekte van Crohn:

Wat is IBD?

Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekte, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer IBD.

Hoe vaak komt de ziekte van Crohn voor?

De ziekte van Crohn komt steeds vaker voor, vooral in westerse landen. In Nederland hebben ruim 90.000 mensen een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets minder dan de helft de ziekte van Crohn.

Cijfers en feiten ziekte van Crohn

  • Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen de diagnose ziekte van Crohn in Nederland.
  • De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 30e levensjaar.
  • Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

De oorzaak van de ziekte is niet bekend, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Het aantal mensen met Crohn stijgt de laatste jaren, in tegenstelling tot colitis ulcerosa.

Ervaringen van anderen

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

  • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
  • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
  • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.