Actueel
12-06-2023

Valleilijn: wel mooie stoelen, maar geen toilet

Organisaties achter de Toiletalliantie, waar Crohn & Colitis NL deel van uitmaakt, en Paul Veenendaal uit Ede protesteren tegen de nieuwe aanbesteding van de Valleilijn tussen Ede/Wageningen en Amersfoort omdat er geen toiletten in de trein komen. Zonder toiletten durven veel Nederlanders niet in de trein te stappen: een kwart van de Nederlanders blijft regelmatig thuis vanwege gebrek aan toiletten. Onder hen bevinden zich veel van de 3,5 miljoen Nederlanders met buik- en blaasproblemen, waaronder mensen met IBD.

Oproep aan gemeenten: protesteer bij de provincie

Zij hebben alle gemeentes met stations langs de Valleilijn (Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk en Amersfoort) aangeschreven en het bestuur van de gemeentes verzocht bezwaar te maken tegen de treinen zonder toilet. De gemeentes wordt gevraagd op te komen voor de belangen van hun inwoners die een toilet in de trein nodig hebben om te kunnen reizen. De helft van de 3,5 miljoen mensen met een buik- of blaasprobleem heeft binnen vijf minuten een toilet nodig bij aandrang. Zonder toilet kunnen zij niet met de trein.

Provincie houdt zich niet aan afspraken uit het Bestuursakkoord Toegankelijk OV

De provincie Gelderland en de vervoerder Keolis hebben onlangs een nieuwe concessie ‘Valleilijn’, Ede/Wageningen-Amersfoort 2023- 2038 afgesloten. De huidige treinen worden gemoderniseerd, maar krijgen geen toilet. In het Bestuursakkoord Toegankelijk OV (november 2022) is echter afgesproken dat bij concessiewisselingen bekeken wordt of toiletten kunnen worden ingebouwd. Dat lijkt hier niet gebeurd te zijn.

Bezwaar maken

Greetje van Amstel, actievoerder van Treinen Met Toiletten en ambassadeur van de Toiletalliantie: ‘Volgens ons kan het niet zo zijn dat potentiële reizigers die afhankelijk zijn van een toilet nog vijftien jaar buitengesloten worden op de Valleilijn. We roepen daarom iedereen op om uiterlijk 30 mei bezwaar te maken bij het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Wij gaan dat ook doen en we hebben dat dus ook aan de gemeenten langs de lijn gevraagd. We hopen dat de provincie terugkomt op zijn besluit en toch tussentijds toiletten inbouwt!’

Meer informatie

 

 

Delen op social media: