Actueel
09-05-2023

Meer geld nodig voor patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties

Nederlandse patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties hebben meer geld nodig om hun werkzaamheden in de toekomst op een goede manier te kunnen blijven uitvoeren. Dat stellen de koepelorganisaties MIND en Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland -waar Crohn & Colitis NL onderdeel van uitmaakt- in een oproep aan het Nederlandse kabinet.

Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, onderschrijft het manifest dat de drie koepels vandaag aanbieden aan de Tweede Kamer. ‘Er wordt steeds vaker een beroep op patiëntenorganisaties gedaan. Dat merken we in de dagelijkse praktijk bij Crohn & Colitis NL ook. Naast het geven van onafhankelijke informatie aan mensen met IBD en het organiseren van bijeenkomsten, worden we ook steeds vaker betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitstrajecten en zijn we gesprekspartner bij belangrijke beleidsveranderingen in de zorg.  Deze grotere inzet van onze vereniging vraagt om een grotere financiële bijdrage van het ministerie van VWS dan de afgelopen jaren het geval was.’

Schijntje

De koepelorganisaties hebben berekend dat voor een volwaardige stem van patiënten, cliënten en hun naasten minstens 70 miljoen euro nodig is. Dat is 20 miljoen euro meer dan nu wordt voorgesteld in het nieuwe pg-beleidskader: ‘Op de VWS-begroting van 100 miljard euro is dat eigenlijk een schijntje, nog minder dan één duizendste van het totaal. Voor een volwaardige stem van patiënten, cliënten en hun naasten is het echter onmisbaar’, aldus de 3 koepelorganisaties.

Bekijk het manifest

Manifest bekijken

 

Delen op social media: