Inflammatory Bowel Disease (IBD)

Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziektes, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal.

 

IBD: Crohn en colitis

Samen met de ziekte van Crohn vallen colitis ulcerosa en microscopische colitis onder de noemer IBD. Wereldwijd hebben ongeveer 5 miljoen mensen chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, microscopische colitis of IBD-U.

Cijfers IBD (Crohn, colitis, microscopische colitis en IBD-U)

In Nederland heeft 1 op de 200 mensen één van deze onzichtbare en vaak met schaamte gepaard gaande aandoeningen. Jaarlijks krijgen meer dan 300 jonge kinderen in Nederland de diagnose colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of IBD-U. Dat aantal stijgt verontrustend snel.

Impact

De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en microscopische colitis zijn chronische darmziektes die grote impact hebben op het dagelijks leven. Crohn & Colitis NL geeft voorlichting over de ziektes zodat er meer bekendheid komt over wat het inhoudt om te leven met een chronische darmaandoening.

Journalist en radiopresentator Tim de Wit, die zelf de ziekte van Crohn heeft, gaat in gesprek met Lotte (23), Jane (40) en Scipio (58) over de impact van hun IBD op hun levens en levensfase.

Sanne vertelt over de invloed van colitis ulcerosa op haar leven

Lees meer over:

Ervaringen van anderen

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

  • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
  • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
  • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, microscopische colitis en short bowel/darmfalen. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.