Oorzaken van de ziekte van Crohn

Zijn er bepaalde factoren en oorzaken aan te wijzen die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Crohn? Veel is nog onduidelijk.

 

Auto-immuunziekte

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziektes gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal gesproken beschermt onze afweer ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Bij een auto-immuunziekte valt de afweer delen van het eigen lichaam aan. Dit kan de ontstoken darmen bij de ziekte van Crohn verklaren.

De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Mensen bij wie de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa voorkomt in de familie, hebben een zekere aanleg. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol.

Omgevingsfactoren

Denk hierbij aan:

 

Roken en de ziekte van Crohn

Het is al langer bekend dat roken invloed heeft op de ziekte van Crohn. Roken kan de trigger zijn om de ziekte van Crohn te krijgen. Rokers met Crohn:

  • hebben meer kans op opvlammingen, die vaak heftiger zijn dan bij niet-rokers
  • komen vaker in het ziekenhuis
  • ondergaan meer operaties en
  • herstellen bovendien langzamer van een operatie
  • krijgen (vanwege het roken) vaak zwaardere medicijnen dan niet-rokers, omdat medicijnen door het roken slechter worden opgenomen.