Stappen en medicijnsoorten combineren
De arts kan ook voorstellen om verschillende soorten medicijnen te proberen binnen één bepaalde stap – bijvoorbeeld zetpil en tablet – of combinaties van medicijnen uit verschillende stappen – bijvoorbeeld een klysma – waarmee je medicatie inbrengt via je anus met zowel mesalazine, als een corticosteroïd. Afhankelijk van de plaats van de ontsteking en de ernst ervan kan de arts ook meteen starten met een corticosteroïd (stap 2).
Echter, de arts kan ook vanwege de ernst van de ontsteking, meteen beginnen met een geneesmiddel uit stap 4 (biologische geneesmiddelen).
Wat als medicijnen onvoldoende aanslaan?
Een aangepaste behandeling is nodig wanneer de behandeling met medicijnen niet aanslaat. Of als er een vernauwing in de darm is ontstaan door littekenweefsel, of als er complicaties optreden bij de ontsteking zoals een abces, buikvliesontsteking of fistel. Dan is soms een operatie nodig waarbij het ontstoken deel van de darm of de hele darm wordt verwijderd. Soms is een tijdelijk of blijvend stoma noodzakelijk. Ook door de operatie verdwijnen je klachten niet altijd.
Stoppen met medicijnen
Als de ziekte langere tijd onder controle is, kun je met je arts overleggen of (tijdelijk) kunt stoppen of minderen met jouw medicatie. Het is aan te raden om ook als het goed met je gaat, wel onder behandeling te blijven en je met grote tussenpozen te laten onderzoeken. Stop nooit op eigen initiatief met jouw medicatie.
Meer informatie
In onze brochure Medicijnen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vind je meer informatie:
- Bijwerkingen
- Medicijngebruik in het dagelijks leven
- Veiligheid medicijnen bij kinderwens, zwangerschap en borstvoeding
- Medicijnen tegen andere klachten (fistels, abcessen, diarree, bloedarmoede, pijn en koorts, gewrichtsklachten, botontkalking, trombose)
- Medicijnen ter voorbereiding op een coloscopie
- Vaccinaties en IBD
Meer informatie over: