Medicijnen

Medicijnen kunnen IBD niet genezen, maar ze zijn wel belangrijk om jouw klachten te verminderen, en zeker ook om toekomstige complicaties waarvoor een operatie nodig, te voorkomen. Medicijnen kunnen meestal klachten verminderen en of doen verdwijnen. Als medicatie onvoldoende werkt of jouw klachten toenemen, is een operatie een volgende stap.
Medicijnen zijn nodig om een opvlamming te verminderen (inductiebehandeling) of jouw ziekte in een rustige fase (remissie) te houden.

Infographic IBD-medicatie

De infographic IBD-medicatie laat de verschillende stappen rondom de behandeling met medicatie zien. Geen lappen tekst, maar illustraties en korte teksten met de belangrijkste informatie.

Infographic IBD-medicatie

 

Infographic IBD-medicatie

Twee fases

De behandeling van IBD met medicijnen kent twee fases.

 1. Jouw arts schrijft medicijnen voor om de actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen (inductie-behandeling). Dit traject duurt meestal acht tot twaalf weken.
 2. Jouw arts schrijft medicijnen voor om nieuwe opvlammingen te voorkomen (onderhoudsbehandeling). Bij eventuele nieuwe opvlammingen krijg je opnieuw een inductiebehandeling.

Soms worden de twee fases gecombineerd en sommige medicijnen worden voor beide fases gebruikt.

Richtlijnen behandeling

De richlijnen IBD bij volwassenen en behandeling IBD bij kinderen beschrijven wat de verschillende stappen zijn in de behandeling van IBD.

Keuze behandeling

De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van een aantal punten:

 • Hoe actief jouw ziekte op dat moment is. Mild, matig of ernstig.
 • De plaats en uitgebreidheid van de ontsteking in het maagdarmkanaal.
 • Of je vernauwingen of fistels hebt? (Crohn)
 • Hoe geneesmiddelen in het verleden werkten: ben je bijvoorbeeld allergisch voor een bepaald medicijn of werken de medicijnen niet meer voldoende.
 • Of je nog een kinderwens hebt.
 • Welke ideeën je zelf hebt over de behandeling: hoe je denkt over bepaalde medicatie en of je voldoende informatie hebt. Zie informatie over Samen beslissen.

Stappen behandeling

Afhankelijk van de genoemde punten volgt de arts meestal een zogeheten step-up benadering:

 • Stap 1: de arts schrijft eerst een middel voor dat bij voorkeur plaatselijk op de ontstekingsplek werkt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft.
 • Stap 2: wanneer dit niet werkt kan de arts een sterker werkend middel uit de volgende medicijngroep kiezen. Deze werken vaak ook op andere plekken in het lichaam, hierdoor kunnen ze meer bijwerkingen veroorzaken.
 • Stap 3/4: bij ernstigere vormen van de ziekte of bij fistels begint de arts vaak sneller met krachtige medicijnen.

Step-up

Volgorde medicijnen voorschrijven

Over het algemeen schrijft een arts medicijnen bij IBD in de onderstaande volgorde voor:

Stap 1 Mesalazinepreparaten (in verschillende toedieningsvormen)

Stap 2 Corticosteroïden

Stap 3 Immunosuppressiva of afweeronderdrukkers

Stap 4 Biologische geneesmiddelen (biologicals en biosimilars)

Stappen en medicijnsoorten combineren

De arts kan ook voorstellen om verschillende soorten medicijnen te proberen binnen één bepaalde stap (bijvoorbeeld zetpil en tablet) of combinaties van medicijnen uit verschillende stappen (bijvoorbeeld een klysma met zowel mesalazine, als een corticosteroïd). Afhankelijk van de plaats van de ontsteking en de ernst ervan kan de arts ook meteen starten met een corticosteroïd (stap 2).

Wat als medicijnen onvoldoende aanslaan?

Individueel aangepaste behandeling is nodig wanneer de behandeling met medicijnen niet aanslaat, of er een vernauwing in de darm is ontstaan door littekenweefsel, of er complicaties bij de ontsteking optreden zoals een abces, buikvliesontsteking of fistel. Er kan dan zelfs een operatie noodzakelijk zijn, waarbij het ontstoken deel van de darm of de hele darm wordt verwijderd. Soms is een tijdelijk of blijvend stoma noodzakelijk. Door de operatie verdwijnen je klachten niet altijd.

Stoppen met medicijnen

Als je langer dan een jaar geen klachten meer hebt, overleg dan met jouw arts of je (tijdelijk) kunt stoppen of minderen met jouw medicatie. Het is aan te raden om ook als het goed met je gaat, wel onder behandeling te blijven en je met grote tussenpozen te laten onderzoeken. Stop nooit op eigen initiatief met jouw medicatie.

Meer informatie

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

 • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
 • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
 • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.