Medicijnen

Medicijnen kunnen IBD niet genezen, maar ze zijn wel belangrijk. Medicijnen kunnen klachten verminderen en mogelijk zelfs operaties voorkomen of uitstellen. Medicijnen zijn nodig om een opvlamming te verminderen (inductiebehandeling) of jouw ziekte in een rustige fase (remissie) te houden.

Twee fases

De behandeling van IBD met medicijnen kent twee fases.

 1. In fase één schrijft jouw arts medicijnen voor om de actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen (inductie-behandeling). Deze behandeling duurt meestal acht tot twaalf weken.
 2. In fase twee krijg je medicijnen om nieuwe opvlammingen te voorkomen (onderhoudsbehandeling). Bij eventuele nieuwe opvlammingen krijg je opnieuw een inductiebehandeling.

Soms worden de twee fases gecombineerd en sommige medicijnen worden voor beide fases gebruikt.

Richtlijnen behandeling

De richlijnen IBD bij volwassenen en behandeling IBD bij kinderen beschrijven wat de verschillende stappen zijn in de behandeling van IBD.

Keuze behandeling

De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van een aantal punten:

 • Hoe actief is je ziekte? Mild, matig of ernstig.
 • Wat is de plaats en de uitgebreidheid van de ontsteking in het maagdarmkanaal? Een zetpil werkt bijvoorbeeld maar tot 15 cm vanaf de anus, terwijl een klysma afhankelijk van het volume, maximaal komt tot de bocht die de dikke darm maakt bij de milt.
 • Zijn er vernauwingen of fistels? (Crohn)
 • Hoe werkten de geneesmiddelen in het verleden? Ben je bijvoorbeeld allergisch voor een bepaald medicijn.
 • Welke ideeën heb je zelf over de behandeling: hoe denk je over bepaalde medicatie en weet je voldoende over je behandeling?
 • Heb je een kinderwens?

Step-up benadering

Afhankelijk van de genoemde punten volgt de arts meestal een zogeheten step-up benadering:

 • Stap 1: de arts schrijft eerst een middel voor dat bij voorkeur plaatselijk op de ontstekingsplek werkt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft.
 • Stap 2: wanneer dit niet werkt kan de arts een sterker werkend middel uit de volgende medicijngroep kiezen. Deze werken vaak ook op andere plekken in het lichaam, hierdoor kunnen ze meer bijwerkingen veroorzaken.
 • Stap 3 en/of 4: bij ernstigere vormen van de ziekte of bij fistels begint de arts vaak sneller met krachtige medicijnen.

Step-up

Volgorde medicijnen voorschrijven

Over het algemeen schrijft een arts medicijnen bij IBD in de onderstaande volgorde voor:

Stap 1 Mesalazinepreparaten (in verschillende toedieningsvormen)

Stap 2 Corticosteroïden

Stap 3 Immunosuppressiva of afweeronderdrukkers

Stap 4 Biologische geneesmiddelen (biologicals en biosimilars)

Stappen en medicijnsoorten combineren

De arts kan ook voorstellen om verschillende soorten medicijnen te proberen binnen één bepaalde stap (bijvoorbeeld zetpil en tablet) of combinaties van medicijnen uit verschillende stappen (bijvoorbeeld een klysma met zowel mesalazine, als een corticosteroïd). Afhankelijk van de plaats van de ontsteking en de ernst ervan kan de arts ook meteen starten met een corticosteroïd (stap 2).

Wat als medicijnen onvoldoende werken?

Individueel aangepaste behandeling is nodig wanneer de behandeling met medicijnen niet aanslaat, of er een vernauwing in de darm is ontstaan door littekenweefsel, of er complicaties bij de ontsteking optreden zoals een abces, buikvliesontsteking of fistel. Als de medicijnen onvoldoende werken, kan er in sommige gevallen gekozen worden om het ontstoken deel van de darm of de hele darm operatief te laten verwijderen.

Stoppen met medicijnen

Als je langer dan een jaar in remissie bent (geen ziekteactiviteit), overleg dan met je arts of je (tijdelijk) kunt stoppen of minderen met jouw medicatie. Het is aan te raden om ook als het goed met je gaat, wel onder behandeling te blijven en je met grote tussenpozen te laten onderzoeken. Stop nooit op eigen initiatief met jouw medicatie.

Meer informatie

 • Brochure Medicijnen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
 • Heb je vragen over medicijnen of (bij)werkingen van bepaalde medicatie, bel ons op werkdagen via 0348 – 420 780 (tussen 10.00 uur en 14.30 uur) of mail jouw vraag naar info@crohn-colitis.nl.

Sluit je bij ons aan

Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:

 • Gratis activiteiten bij jou in de buurt
 • Ontmoet andere mensen met Crohn of colitis
 • Ontvang onze gratis toiletpas

Word lid

Help ons helpen

Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!

Bekijk hoe je kan helpen

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.