Bewegen en sporten

Als je last hebt van je ziekte, lukt sporten niet altijd. Jammer, want met meer bewegen bouw je een betere conditie op én voel je je minder moe en somber.

Bas heeft colitis ulcerosa:
Hardlopen geeft me meer energie

sVerschillende studies tonen aan dat een gezonde leefstijl en meer bewegen de kwaliteit van leven verbeteren. Ook als er geen ziekteactiviteit is, kun je toch last hebben van (chronische) klachten zoals pijn, slapeloosheid, vermoeidheid, somberheid en verlies van sociale contacten. Bewegen helpt veel van deze klachten in een periode van enkele weken tot maanden te verminderen.

Onder het mom ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’, adviseert de Gezondheidsraad ten minste 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, voor kinderen is dit dagelijks minstens een uur. Elke vorm van beweging is geschikt, als het bijdraagt aan het doorbreken van stilzitten. Activiteiten om jezelf te verplaatsen, zoals lopen, fietsen en huishoudelijke taken als stofzuigen, ramenlappen en tuinieren vallen ook onder bewegen. Neem vaker de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het winkelcentrum. Ook deze relatief kleine verbeteringen in je dagelijkse patroon helpen.

TipCrohn & Colitis NL organiseert diverse sportieve activiteiten. Bijvoorbeeld wandelen met andere mensen met IBD. Je vindt al onze (sportieve) activiteiten in onze agenda.

 

Welke sport?

Het advies is altijd om iets te zoeken wat kan en wat je leuk vindt. Dan houd je het beter vol en kun je veel gezondheidswinst behalen. Een stappenteller kan inzicht geven in hoeveel je beweegt. Het kan een stimulans zijn om elke dag toch wat extra stappen te zetten, met als resultaat dat je je energieker voelt en vermoeidheid en andere klachten langzaamaan minder worden.

Vier pijlers

Voor wie niet van sporten houdt: deze vier pijlers vergroten de kans op succes en zorgen ervoor dat je bewegen op de langere termijn volhoudt.

  1. Plezier
    Zoek een activiteit die je een positief gevoel geeft. Als je plezier hebt, gaat het je makkelijker af. Zoek uit wat bij jou past.
  2. Makkelijk in te passen in je dag
    Kies voor een moment waarop je energie hebt. Misschien past een uurtje hardlopen of banen zwemmen in de ochtend beter bij je omdat je ’s avonds minder energie hebt. Denk aan fietsen op een hometrainer of wandelen op de plaats tijdens het thuiswerken of tijdens het televisiekijken.
  3. Vind routine
    Vind een routine zodat bewegen onderdeel van je dag en van je week wordt. Zo creëer je een goede gewoonte die je ook op langere termijn volhoudt.
  4. Sociaal
    Onderschat het sociale aspect van bewegen niet. Beweeg samen met een partner, vrienden of de kinderen. Hiermee maak je het makkelijker in te passen, vol te houden en te integreren in je dag. Ook een wekelijkse groepsles of training/wedstrijd dragen hieraan bij.

MDL-arts Sander van der Marel: ‘Wees vooral niet te streng voor jezelf, een keer overslaan of de activiteit verplaatsen naar een andere dag is prima’

Begeleiding

Heb je meerdere ziektes of een ernstig ziekteverloop gehad, dan is sporten onder begeleiding van een sportarts of fysiotherapeut zinvol. Heb je door je ziekte veel spiermassa verloren, dan kun je met oefeningen die niet heel veel impact hebben, dit toch weer opbouwen. Als je last hebt van ernstige vermoeidheid, heeft je lichaam meer tijd nodig om de activiteiten op te bouwen en kun je wel wat extra steun gebruiken.

Bij blessuregevoelige sporten of duursporten is een consult bij een sportarts soms handig. Dit kan op eigen initiatief of via de huisarts. Bepaalde intensieve duursporten kunnen invloed hebben op het maag- darmkanaal en klachten uitlokken.

Hoe houd je het sporten en bewegen vol?

  • Neem de tijd, je voelt je uiteindelijk echt beter.
  • Wees niet te streng voor jezelf en zie steeds de mogelijkheid om opnieuw te beginnen.
  • Wat helpt jou? Een stappenteller of een app die je prestaties meet? Of misschien een hond die een paar keer per dag een wandeling nodig heeft, of een partner of vriend(in) die met je meedoet.

Kortom, beweeg waar mogelijk en op een manier die leuk is en in het dagelijks leven past. Ga vooral niets forceren.

Alle adviezen zijn voor een ziekte die in remissie is. En nog belangrijker: luister naar je lichaam.

Meer informatie over sporten en bewegen

Tip

  • Met de Strava-app houd je met een groep gezamenlijk fietstochten, wandel- en hardloopsessies bij.
  • Zwift is een app voor fietsen vanuit huis, bij thuiswerken, of tijdens het tv-kijken.
  • VirtuaGym – meer dan 500 oefeningen en 100 work-outs voor thuis
  • The Winners Workout – deze app is gebaseerd op trainingen van bokser Rico Verhoeven, met als doel om je in beweging te krijgen.
  • Van elke sport is er een online 30-dagenprogramma te vinden welke jou stimuleert om te starten met sporten en dit te integreren in je dagelijks leven.
  • Op YouTube staan allerlei workouts