Behandeling van Crohn en colitis

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische aandoeningen waarvoor je onder medische behandeling bent. Medicijnen kunnen Crohn en colitis niet genezen, maar ze zijn wel belangrijk om toekomstige complicaties te voorkomen. Medicijnen kunnen klachten verminderen en mogelijk zelfs operaties voorkomen of uitstellen. Als medicatie onvoldoende werkt of jouw klachten toenemen, is een operatie onvermijdelijk.

Twee fasen

De behandeling van IBD kent twee fasen.

Fase 1: Jouw arts schrijft medicijnen voor om de actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen (inductiebehandeling). Dit traject duurt meestal acht tot twaalf weken.

Fase 2: Jouw arts schrijft medicijnen voor om nieuw opvlammingen te voorkomen (onderhoudsbehandeling).
Bij eventuele nieuwe opvlammingen krijg je opnieuw een inductiebehandeling.

Soms worden de twee fases gecombineerd en sommige medicijnen worden voor beide fases gebruikt.

Keuze behandeling

De keuze voor een bepaalde behandeling is afhankelijk van een aantal punten:

  • Hoe actief jouw ziekte op dat moment is: mild, matig of ernstig;
  • De plaats en uitgebreidheid van de ontsteking in je maagdarmkanaal;
  • Of je vernauwingen of fistels hebt (Crohn);
  • Hoe geneesmiddelen in het verleden werkten: ben je bijvoorbeeld allergisch voor een bepaald medicijn of werken de medicijnen niet meer voldoende?
  • Of je een kinderwens hebt;
  • Welke ideeën je zelf hebt over de behandeling: hoe jij denkt over bepaalde medicatie of operaties en of je voldoende informatie hebt?  Deze 3 Goede Vragen kunnen je daarbij helpen.

Behandeling op maat

Een individueel aangepaste behandeling is nodig als medicijnen niet aanslaan of een vernauwing in de darm ontstaat door littekenweefsel. Ook complicaties bij de ontsteking zoals een abces, buikvliesontsteking of een fistel vragen om een aanpassing in de behandeling. Soms is een darmoperatie noodzakelijk.

De richtlijnen Diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten bij volwassenen en bij kinderen beschrijven wat de verschillende stappen zijn in de behandeling van IBD.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.