Wat is een second opinion?
Een second opinion, is een (medisch) oordeel van een andere arts of deskundige dan je eigen behandelaar. Deze tweede mening is bedoeld om jou zo uitgebreid mogelijk te informeren voordat je een beslissing neemt over een behandeling of over het voortzetten van een behandeling. De andere arts neemt de behandeling niet over.
Zonder toestemming, wel een verwijzing nodig
Je kunt over iedere soort behandeling in de gezondheidszorg een tweede mening vragen. Of dat nu een behandeling door de fysiotherapeut, huisarts, specialist of door een andere hulpverlener is.
Daarvoor heb je van niemand toestemming nodig, ook niet van jouw eigen hulpverlener. Het is wel aan te raden er met hem of haar over te praten, ook in verband met de verwijzing. Voor een second opinion heb je namelijk wel een verwijzing nodig. Deze kan jouw behandelend specialist je geven. Wil jouw behandelend arts dat niet, dan kun je een verwijzing vragen aan jouw huisarts.
Vergoeding
Een second opinion wordt vergoed vanuit de basisverzekering als je een verwijzing hebt. Houd er wel rekening mee dat een second opinion valt onder jouw eigen risico en dat alleen de kosten voor het nieuwe diagnose advies worden vergoed. Als je voortvloeiend uit de second opinion beslist om een andere behandelmethode of zorgaanbieder te nemen, overleg dan eerst met jouw zorgverzekeraar om te weten te komen of dit vergoed wordt uit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering.
Meer informatie
- Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. De Patiëntenfederatie Nederland heeft de brochure Een tweede mening.
- Kom je er toch niet uit of heb je aanvullende vragen? Bel ons, 0348 – 420 780 (maandag t/m donderdag tussen 10.00 uur en 12.30 uur) of kijk eens verder op onze website via de zoekfunctie. Je kunt ons ook mailen via info@crohn-colitis.nl.