Samen beslissen

Zelf nadenken over wat voor zorg je wilt is belangrijk. Want je leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen jou en je arts of verpleegkundig specialist. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.

Samen met je zorgverlener beslissen

In een goed gesprek stel je vragen aan je arts of verpleegkundig specialist. En luister je goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De zorgverlener werkt samen met jou. Hij of zij wil weten wat jij wilt en belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiezen jullie samen voor de zorg of ondersteuning die bij jou past.

Tips voor een goed gesprek

Vóór het gesprek

 1. Schrijf vragen over je ziekte of klachten op: Schrijf op waar je je zorgen over maakt. En schrijf op wat je wilt weten.
 2. Denk na over wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven: Welke dingen wil je graag blijven doen? Welke dingen moet je blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die je niet wilt?
 3. Zoek informatie op, bijvoorbeeld op onze website.
 4. Neem iemand mee naar het gesprek: je hoeft niet alleen te gaan. Vraag bijvoorbeeld een vriend of familielid mee, als je dat fijn vindt.

Tijdens het gesprek

 1.  Zeg aan het begin van het gesprek dat je het op wilt nemen. Dan kan je het gesprek altijd terugluisteren. Zo weet je zeker dat je niets mist.
 2. Vertel wat jij belangrijk vindt.
 3. Stel al je vragen, bijvoorbeeld de 3 goede vragen: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden? Wat betekent dat in mijn situatie?

Na het gesprek

 1. Kijk in je online medisch dossier: Iedereen heeft een online medisch dossier. Dat is een map op een beveiligde website waarin de zorgverlener al jouw gegevens opschrijft. Steeds vaker kun je zelf je dossier bekijken op een besloten website. Je kunt dan zien wat er is afgesproken over de behandeling. Ook staat erin welke medicijnen je gebruikt en wat de resultaten zijn van onderzoeken.
 2. Vertel hoe het gaat:Veranderen je omstandigheden? Is de behandeling zwaarder, of juist minder zwaar dan je had verwacht? Of is er iets in je situatie veranderd? Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees dus niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

Meer informatie en tips

Samen beslissen over digitale zorg

Ga in gesprek met je zorgverlener en bespreek welk deel van je zorg digitaal kan. Denk hierbij aan:

 • Appen
 • Beeldbellen
 • Thuismeten en telebegeleiden
 • Onderzoeksuitslagen bekijken

In deze handreiking ‘Samen beslissen over de digitale zorg’ vind je meer informatie.

 

Samen beslissen over werk en jouw IBD-behandeling

Waarom in gesprek over werk met je zorgverlener?

IBD en de behandeling van van je ziekte kunnen gevolgen hebben voor je werk. Aanpassingen in de behandeling kunnen, waar mogelijk, bijdragen aan werken met IBD. Ook kan je zorgverlener je helpen om informatie en advies te vinden rond werken met IBD.

Wat kun je met je zorgverlener bespreken?

 • Mogelijke gevolgen van de behandeling voor het kunnen werken met IBD.
 • Mogelijke aanpassingen in de behandeling die beter aansluiten op wat je wilt en nodig hebt rond werk.
 • Je behoefte aan informatie en advies bij werk of werkgerelateerde problemen.

Gesprekskaart voor in de spreekkamer

Gesprekskaart downloaden

 • Deze kaart is een hulpmiddel om samen met je zorgverlener het gesprek te voeren over werk en jouw IBD-behandeling.
 • Je kunt deze kaart gebruiken als voorbereiding op het gesprek.
 • Deze kaart bevat ook een handig ‘Overzicht informatie en advies bij werk en IBD’.

Meer informatie nodig?