eHealth
Steeds vaker worden eHealth toepassingen gebruikt om het ziektebeloop beter te monitoren en op tijd in te kunnen grijpen, mocht het nodig zijn. MijnIBDcoach en IBDdream zijn twee applicaties die bij IBD worden gebruikt.
Steeds vaker worden eHealth toepassingen gebruikt om het ziektebeloop beter te monitoren en op tijd in te kunnen grijpen, mocht het nodig zijn. MijnIBDcoach en IBDdream zijn twee applicaties die bij IBD worden gebruikt.
MijnIBDcoach is een app, die na eenmalig inloggen op de website, middels je telefoon kan worden gebruikt. Een IBD-patiënt kan in overleg met zijn behandelaar deze app gebruiken om zijn gezondheid in de gaten te houden. Door periodieke vragenlijsten in te vullen, kunnen de arts en de patiënt het ziekteverloop goed monitoren. Een IBD-patiënt hoeft daardoor minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. Doordat het ziekteverloop regelmatiger wordt bekeken, kunnen darmontstekingen eerder worden ontdekt, waardoor een ziekenhuisopname vaak kan worden voorkomen. In de app kan de patiënt ook vragen stellen aan een verpleegkundige of verpleegkundig specialist.
MijnIBDcoach is in ontwikkeling, wat juist in deze tijd van corona heel belangrijk is. Middels de app die sinds oktober 2021 beschikbaar is, kun je nog makkelijker vragenlijsten invullen, kenniskuren kan volgen of vragen kunt stellen aan de arts over verpleegkundige. Sommige ziekenhuizen gebruiken ook een thuiscalprotectine test, zodat je zelf snel kan controleren hoe hoog de ontstekingswaarden in de ontlasting zijn.
Daarnaast zijn de volgende ziekenhuizen bezig met het inrichten van mijnIBDcoach en kun je wellicht binnenkort deelnemen:
IBDream is een persoonlijk online dossier dat is ontwikkeld voor patiënten met IBD, met als doel om meer inzicht te krijgen in het ziektebeeld, ziektebeloop en de behandeling. IBDream verzamelt zowel zorgverlener- als patiënt-gerapporteerde gegevens. Patiënten kunnen bijvoorbeeld bezoekverslagen van de zorgverlener inzien evenals uitslagen van bloedonderzoek of het fecaal calprotectine. Daarnaast kunnen zij binnen IBDream vragen stellen aan de zorgverlener en bijwerkingen van medicijnen melden.
Patiënten worden gevraagd om vragenlijsten in te vullen voorafgaand aan hun afspraak met de zorgverlener. Deze vragenlijsten zijn gericht op de kwaliteit van leven, de impact van de darmziekte op het dagelijks functioneren en de controle die de patiënt over de ziekte ervaart. Hierdoor krijgt de zorgverlener een beter en completer beeld van de darmziekte en de invloed op het dagelijks leven. Op die manier kan de zorgverlener de behandeling ook beter afstemmen op de wensen van de patiënt. Doordat de informatie vooraf verzameld wordt, komt er ook aandacht voor aspecten van de darmziekte die anders misschien niet besproken zouden worden. Zo kan per individu zorg op maat geleverd worden.
IBDream is in 2016 opgericht en inmiddels nemen al meer dan 3000 patiënten deel aan IBDream. Als je onder behandeling bent in een van de onderstaande ziekenhuizen en je wilt deelnemen aan IBDream, bespreek dit met jouw zorgverlener.
Meer informatie over IBDdream: