Biologicals en biosimilars

Sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw zijn biologische geneesmiddelen, de biologicals, in opkomst. Voor die tijd waren er alleen chemische geneesmiddelen.

Biologische geneesmiddelen

Biologische middelen zijn middelen waarmee ziektes en aandoeningen behandeld kunnen worden, doordat biologische middelen heel specifiek bepaalde ziekmakende processen kunnen blokkeren. Biologische geneesmiddelen bestaan vaak uit eiwitten, zoals antilichamen, hormonen, cytokines (boodschapperstofjes) of fragmenten hiervan.

Wanneer schrijft jouw arts biologische geneesmiddelen voor?

Voornamelijk wanneer andere medicijnen niet (meer) helpen. Heb je een ernstige of moeilijk behandelbare IBD dan besluit de arts soms snel na de diagnosestelling om te starten met een biologisch geneesmiddel.

Werking

Bepaalde biologische geneesmiddelen kunnen het ontstekingsproces van de (darm)cellen beïnvloeden, waardoor ze de ontsteking snel, en vaak krachtig, onderdrukken. Ze blokkeren of veranderen bepaalde stoffen die ontstekingen aanjagen. Hierdoor beïnvloeden/remmen ze de ontstekingsreactie.

Bijzonderheden

Voordat je start met een biologisch geneesmiddel test je arts je eerst op tuberculose, en meestal op leverontsteking (hepatitis B of C) en eventueel HIV.

Sommige biologische middelen gaan niet altijd samen met andere geneesmiddelen die jouw immuunsysteem beïnvloeden. Vertel je arts daarom welke medicijnen je gebruikt of recent nog gebruikte.

Biosimilars

Biosimilars zijn nagemaakte versies van biologische geneesmiddelen. Deze kunnen pas op de markt worden gebracht als het octrooi en de wettelijke gegevensbescherming van de originele biologische geneesmiddelen verlopen zijn. (Zie de tabel hiernaast voor de huidige biologische geneesmiddelen (biologicals en biosimilars).

Biosimilars lijken in grote mate op een biologisch geneesmiddel. Toch zijn er kleine verschillen en biosimilars zijn geen exacte kopie van het origineel. Mensen die net beginnen met biologische geneesmiddelen krijgen vaak een biosimilar.

Overstappen van biological naar biosimilar

Heb je vragen over de omzetting van een origineel middel naar een biosimilar? Wij hebben de meeste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Biologicals

Toedieningsvorm

  • Injectie/Prikpen
  • Infuus

Bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel hebben ook biologische medicijnen bijwerkingen. Dit wordt goed in de gaten gehouden. Over het algemeen is bij het gebruik van biologicals de infectiekans verhoogd omdat deze medicijnen de afweer van het lichaam onderdrukken. Bij infliximab kunnen mogelijk infuusreacties optreden.

Zwangerschap en borstvoeding

Over het gebruik van biologische geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding is steeds meer bekend. Onderzoek laat zien dat het veilig is om in week 22 van de zwangerschap te stoppen met infliximab en adalimumab als de vrouw een half jaar vóór de zwangerschap in remissie was.

Overleg altijd met je arts over jouw kinderwens en als je borstvoeding wilt geven. Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische ziekenhuizen.

Meer informatie

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.